28 gru Warzywna pizza na spodzie z kalafiora
Dziś chcielibyśmy przedstawić pyszny przepis na warzywną pizzę na spodzie z kalafiora. Danie stanowi idealną alternatywę dla osób które szukają zdrowych zamienników wysokokalorycznych potraw! Spróbujcie koniecznie!Dziś chcielibyśmy przedstawić pyszny przepis na warzywną pizzę na spodzie z kalafiora. Danie stanowi idealną alternatywę dla osób które szukają zdrowych zamienników wysokokalorycznych potraw! Spróbujcie koniecznie!
Składniki na spód (1 blacha): 3 kalafiory (lub 2 duże), 3 jajka, 2 łyżki babki płesznik, wybrane suszone zioła (ok. 2 łyżeczki), 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki soli i pieprzu
Składniki na sos: 4 łyżki passaty pomidorowej, pół łyżeczki zielonego pesto, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku
Dodatki: Według uznania! Polecam szynkę parmeńską/kurczaka, szparagi, cebulę, czosnek, kukurydzę, parmezan
Sposób przygotowania:Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie ok 10 min. Następnie blendujemy go z resztą składników na spód. Kalafiora rozkładamy na papierze do pieczenia i podpiekamy przez ok 15-20 min, w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie, upieczony spód smarujemy sosem i układamy dodatki. Pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 5-8minut. Smacznego!
Pizzę piekła dla Was dr Dominka Maciejewska