O nas – Dietetyk Kliniczny Szczecin
15284
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15284,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645,elementor-page elementor-page-15284

O nas – Dietetyk Kliniczny Szczecin

Dietetyk kliniczny Szczecin – Dietetica Move Your Genes

Dietetica Szczecin – Move Your Genes

Dietetica proponuje Państwu innowacyjne badania genetyczne oraz zestaw zaleceń, poprawiający jakość życia. Precyzja diagnozy oraz specjalistyczna pomoc, oferowana w naszych gabinetach, są podstawą naszego systemu opieki. Pozwalają zrozumieć cel proponowanych zmian sposobu odżywiania i modyfikacji stylu życia. Naszą pomoc oferujemy wszystkim osobom, które cenią sobie wiedze opartą na faktach, wspartą najnowocześniejszą technologią diagnostyczną.

Zapraszamy tych z Państwa, którzy:

 

  • mają problem z przywróceniem i utrzymaniem prawidłowej masy ciała
  • są zainteresowane badaniami w celach prewencyjnych i doborem diety wspomagającej leczenie
  • są rodzicami i chcą wiedzieć, czy ich dziecko jest zagrożone otyłością uwarunkowaną genetycznie
  • uprawiają sport i chcą podnieść sprawność organizmu, osiągać lepsze wyniki i znacznie obniżyć ryzyko kontuzji

 

Proponowane rozwiązania firmy Dietetica zostały stworzone przez ekspertów z dziedziny żywienia, biochemii i immunologii i – co najważniejsze – są wynikiem pracy badawczej, którą przeprowadzono w populacji osób z Europy Środkowej.

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka.

Jestem kierownikiem zakładu dydaktyczno-naukowego Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzę badania z zakresu lipidometabolomiki i nutrigenomiki. Moje prace opierają się na poszukiwaniu metod, w których za pomocą wybranych składników pożywienia można przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu. Prace naukowe prowadzę zarówno w laboratorium, wykorzystując różne techniki molekularne, jak i w pracy z pacjentami.

W pracach klinicznych skoncentrowałam się na poszukiwaniu rozwiązań poprawiających zdrowie pacjentów po przeszczepach nerek, z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby (NAFLD) oraz z alkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby (ALD). Ostatnie pięć lat poświęciłam implementacji diety opartej na badaniach genetycznych do indywidualizacji żywienia osób z NAFLD. Wypracowana metoda jest objęta zgłoszeniem patentowym, a uzyskane wyniki są w trakcie publikacji. Równolegle nadzorowałam badania prowadzone w grupie byłych sportowców, u których testowano przydatność diety opartej na restrykcjach kalorycznych (CR) oraz lipidometabolomu u byłych sportowców wyczynowych.

Blisko siedem lat temu zostałam powołana przez Rektora mojej uczelni do utworzenia nowego kierunku nauczania – dietetyki. Kierunek został utworzony przy wsparciu dwóch programów unijnych. Jako wykładowca, uczę studentów zagadnień związanych z żywieniem człowieka oraz biochemią organizmu. Jestem promotorem i recenzentem prac magisterskich i doktorskich.

Prof. dr hab. n. med. Anna Grzywacz

Biolog, diagnosta laboratoryjny, specjalista zdrowia publicznego, profesor nadzwyczajny . Stypendystka w Instytucie Genetyki Człowieka na Uniwersytecie Medycznym w Hamburgu. Certyfikowany asystent zarządzania jakością procedur laboratoryjnych i kontroli jakości. Kierownik Pracowni Genetyki Psychiatrycznej Katedry i Kliniki Psychiatrii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Vice przewodnicząca Oddziału Zachodniopomorskiego Polskiego Towarzystwa Diagnostyki Laboratoryjnej, Członek Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego (sekcja genetyczna), Polskiego Towarzystwa Badań Nad Uzależnieniami. Główne tematy naukowe: genetyka uzależnień, depresji, zaburzeń lękowych, diagnostyka laboratoryjna. Publikacje: ponad 100 pozycji w języku polskim i angielskim.

Dr hab. prof. US Paweł Cięszczyk

Jest kierownikiem Centrum Badań Strukturalno-Funkcjonalnych Człowieka oraz szefem zakładu Biologicznych Podstaw Kultury Fizycznej na Wydziale Wychowania Fizycznego i Sportu Uniwersytetu Szczecińskiego.

Jego zainteresowania naukowe dotyczą szeroko rozumianego zastosowanie genetyki na potrzeby sportu. W szczególności zajmuje się badaniami nad molekularnymi mechanizmami odpowiedzialnymi za predyspozycje do pracy w określonych szlakach metabolicznych oraz genetycznym uwarunkowaniem predyspozycji do występowania kontuzji aparatu ruchu. Większość jego badań realizowana jest w kooperacji z czołowymi naukowcami z Australii, USA, RPA itd. Uzyskane dotychczas rezultaty badań znalazły swoje praktyczne zastosowanie w optymalizacji treningu sportowego oraz traumatologii sportowej. Jednym z dowodów docenienia pracy prof. Pawła Cięszczyka przez środowisko lokalne było przyznanie mu w 2014 roku nagrody Zachodniopomorskiego Nobla.

Ostatnie z opublikowanych przez niego prac, oprócz badań genetycznych, posiadają mocne zakorzenienie w naukach biochemicznych i fizjologicznych. Uzyskane rezultaty badań są pokłosiem pracy w jednych z najnowocześniej wyposażonych laboratoriów w Polsce. Zespół, którym na co dzień kieruje, to kilkunastu wysokiej klasy specjalistów z zakresu biochemii, treningu motorycznego, fizjologii i genetyki.

Jako wykładowca, uczy studentów zagadnień związanych z bioenergetyką wysiłku fizycznego. Jest promotorem oraz recenzentem prac magisterskich i doktorskich, a także członkiem kilku renomowanych czasopism naukowych.

Dr n. med. Maciej Hałasa

Dr Maciej Hałasa jest absolwentem Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie (1979-1985). W latach 1990-1994 odbywał studia podyplomowe w zakresie immunologii na University of Alberta w Edmonton, w Kanadzie. Oprócz podstawowej działalności naukowej (między innymi cytometria przepływowa) i dydaktycznej (immunologia, patofizjologia), dr Hałasa zajmuje się aspektami praktycznymi, związanymi z szeroko rozumianą odpornością, jej zaburzeniami, a także możliwościami regulacji i poprawy jej funkcjonowania. Głównym polem jego zainteresowań są przewlekłe i nawracające zapalenia, szczególnie dróg oddechowych. W ostatnich latach dr Hałasa zajmuje się przede wszystkim funkcją układu immunologicznego jelit, jego związkiem z zaburzeniami odporności oraz rozwojem uczuleń, a także możliwościami jego naturalnej regulacji (m.in. colostrum, probiotyki). Zagadnienia te stały się przedmiotem cyklu kilkudziesięciu wykładów, które dr Hałasa przedstawiał w ostatnich latach w całej Polsce. Jest on również autorem jedynego w Polsce szerokiego opracowania na temat wpływu colostrum bovinum (siara bydlęca) na odporność człowieka.

Mgr Dominika Maciejewska,

Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, kierunek Biotechnologia Medyczna studia I i II stopnia w latach 2008-2013, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie rok 2010, kierunek Technologia Chemiczna, aktualnie jest odbywa studia doktoranckie w PUM Szczecin w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka.

Uczestniczyła w projektach badawczych:

Nutrigenomika jako narzędzie służące do opracowania strategii żywienia osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby – Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka PUM,

Praca nad inkapsulacją szczepionki przeciwko Shigell’i – połączonego z praktyką w Departament of Microbiology University of Navarra, Pampeluna, Hiszpania,

Biodegradowalne kopolimery amfifilowe zawierające naturalne bioaktywne składniki dla projektowania nowoczesnych materiałów o aktywności drobnoustrojowej – Instytut Polimerów, ZUT

Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową – Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka PUM

Mgr Joanna Hołowko

Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, kierunek Dietetyka studia I i II stopnia w latach 2010-2015. W roku 2015 otrzymała Stypendium Prezydenta miasta Szczecina. Aktualnie odbywa studia doktoranckie w PUM Szczecin w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka. Tematem pracy doktorskiej jest „Ocena sposobu żywienia kierowców zawodowych”. Uczestniczyła w projekcie badawczym: Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową – Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka PUM.

Mgr. Maja Czerwińska

Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, kierunek Dietetyka studia I i II stopnia w latach 2010-2015, obrona pracy magisterskiej pt. „Porównanie wpływu diety opartej o restrykcje kaloryczne i diety śródziemnomorskiej na parametry masy ciała byłego sportowca”; absolwentka studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Aktualnie odbywa studia doktoranckie w Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka. Uczestniczyła w projektach badawczych: Dieta CRON jako alternatywa dla sportowców kończących karierę sportową – Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka PUM