Przepis dla pocovidowego rekonwelscenta: dorsz z w sosie cytrynowo - musztardowym z brokułami na parze - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
20292
post-template-default,single,single-post,postid-20292,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Przepis dla pocovidowego rekonwelscenta: dorsz z w sosie cytrynowo – musztardowym z brokułami na parze

Dorsz z brokułami

Przepis dla pocovidowego rekonwelscenta: dorsz z w sosie cytrynowo – musztardowym z brokułami na parze

Porcja dla 4 osób:

1 brokuł – porcja dla osoby 120 g to  około 28 kcal

500 g filetów z dorsza – porcja dla osoby  125 g to około 161 kcal

oliwa z oliwek ( 10 ml, dwie łyżki) ( około 90 kcal)

Sos:

5 łyżek soku z cytryny,

łyżka musztardy Djone,

pół łyżeczki kurkumy,

pęczek koperku,

200 g śmietany 12 %

sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Brokuła ugotować na parze ok 10 min. Rybę usmażyć na 2 łyżkach oleju i odstawić. Na lekko rozgrzaną patelnie wrzucamy wszystkie  składniki na sos i podgrzewany – nie doprowadzamy do wrzenia. Sos dodajemy do ryby i do brokuła. Czas przygotowania 15 min.

Dlaczego ten wybór dla rekonwalescenta?

  1. to dobry sposób na dostarczenie pełnowartościowego, łtwostrawnego białka. Niektórzy z rekonwalescentów mają problemy z niechęcią do jedzenia mięsa. Chuda ryba jest propozycją, która zapewni prawidłowy “dowóz: białka a jedocześnie jest to propozycja bardziej  lekkostrawną.
  2. kurkuma zawiera polifenole o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Cudownie poprawi funkcjonowanie mikrobioty jelitowej po COVID.
  3. brokuły to jedne z najbardziej zdrowych warzyw jakie daje nam natura.

 

Przepis na podstawie przepisów Termomixa przygotowała dla Państwa Dr  Dominka Maciejewska – Markiewicz