17 mar Przepis dla pocovidowego rekonwelscenta: dorsz z w sosie cytrynowo – musztardowym z brokułami na parze
Posted at 08:58h
in kulinaria p. Profesor
Porcja dla 4 osób:
1 brokuł – porcja dla osoby 120 g to około 28 kcal
500 g filetów z dorsza – porcja dla osoby 125 g to około 161 kcal
oliwa z oliwek ( 10 ml, dwie łyżki) ( około 90 kcal)
Sos:
5 łyżek soku z cytryny,
łyżka musztardy Djone,
pół łyżeczki kurkumy,
pęczek koperku,
200 g śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Brokuła ugotować na parze ok 10 min. Rybę usmażyć na 2 łyżkach oleju i odstawić. Na lekko rozgrzaną patelnie wrzucamy wszystkie składniki na sos i podgrzewany – nie doprowadzamy do wrzenia. Sos dodajemy do ryby i do brokuła. Czas przygotowania 15 min.
Dlaczego ten wybór dla rekonwalescenta?
- to dobry sposób na dostarczenie pełnowartościowego, łtwostrawnego białka. Niektórzy z rekonwalescentów mają problemy z niechęcią do jedzenia mięsa. Chuda ryba jest propozycją, która zapewni prawidłowy „dowóz: białka a jedocześnie jest to propozycja bardziej lekkostrawną.
- kurkuma zawiera polifenole o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Cudownie poprawi funkcjonowanie mikrobioty jelitowej po COVID.
- brokuły to jedne z najbardziej zdrowych warzyw jakie daje nam natura.
Przepis na podstawie przepisów Termomixa przygotowała dla Państwa Dr Dominka Maciejewska – Markiewicz