28 gru Nietolerancja węglowodanów (laktozy, fruktozy, sorbitolu) -niezwykły problem zwykłych ludzi.
Dopadają Cię gwałtowne bóle po wypiciu słodzonych napojów? To może być objaw nietolerancji na węglowodany. Choć nazwa dolegliwości ma w sobie coś rodem z kardaszianowskiego reality show, to jednak nie można jej lekceważyć. Bowiem ból jaki towarzyszy osobom wrażliwym na węglowodany po ich spożyciu, jest równie koszmarny jak ta rodzinna amerykańska produkcja. I nie ma dobrej prognozy na realnie bliski finał.
Czym zatem jest nietolerancja węglowodanów? To brak poprawnej reakcji na obecność laktozy, fruktozy i sorbitolu. Chorują na nią osoby, które wykazują objawy gwałtownej reakcji flory jelitowej na pojawienie się tych cukrów i ich pochodnych (sorbitol) w pokarmie.
U tych osób zamiast wchłaniania jelitowego dochodzi do burzliwej fermentacji z równoczesnym gwałtownym wytwarzaniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, dwutlenku węgla i wodoru.
Taka reakcja prowokuje zmiany osmotyczne w obrębie jelit, nasilenie dopływu wody do światła jelita wzdęcia , skurcze jelit oraz powstawanie biegunek. Cechą charakterystyczną tej nietolerancji jest jej zmienność: dolegliwości mogą nasilać się z dnia na dzień i wycofywać się do pojedynczych epizodów. Mogą mieć postać łagodną i bardzo nasiloną. Dolegliwości są zależne od ilości zjedzonych węglowodanów, sposobu ich spożycia i czasu spożycia.
I tak węglowodany rozpuszczone w wodzie, wypite na czczo wywołują silne objawy bólowe.
W okresie ostrym ból nasila jedzenie węglowodanów złożonych skrobi i błonnika. Fatalnie pogarsza ból palenie tytoniu.
Konsekwencje nadwrażliwości na węglowodany:
- nasilenie migracji i nieprawidłowego pasażu bakterii jelitowych – dzieje się tak na skutek nadprodukcji gazów jelitowych które dyslokują florę na niespecyficzne miejsca.
- przerost bakteryjny flory jelita grubego (beztlenowej) i relokacja do jelita cienkiego, stany zapalne wywołane tą zamianą
- niedobory mikroelementów u pacjentów z nieprawidłowym wchłanianiem fruktozy
- przewlekłe zmęczenie
- skłonność do zachowań depresyjnych
- podwyższona skłonność do infekcji
Curr Gastroenterol Rep. 2014 Jan;16(1):370. doi: 10.1007/s11894-013-0370-0.