Na pomajówkowe kłopoty z przejedzeniem- dietetyczne pulpety rybne
20326
post-template-default,single,single-post,postid-20326,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Na pomajówkowe kłopoty z przejedzeniem- dietetyczne pulpety rybne

Na pomajówkowe kłopoty z przejedzeniem- dietetyczne pulpety rybne

Składniki na pulpety

  • 4 filety z morszczuka średniej wielkości
  • 3-4 jajka
  • 5-6 łyżek kaszy manny
  • 1 mała szczypta soli
  • 3 czubate łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego na sos
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 10 cm listka pora
  • 1\2 średnich rozmiarów selera
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Pieprz czarny mielony
  • lubczyk
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub z maki z tapioki
  • 2 -3 ekologicznych kostek rosołowych
  • 1,5 litra wody

Wykonanie:

Wstawić wodę, aby się zagotowała. W międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę włoszczyznę i wrzucić do wody. Dołożyć ziele angielskie, 1-2 listki laurowe, wypłukany listek pora i seler oraz ekologiczne kostki rosołowe. Gotować jak zupę warzywną, a w międzyczasie przygotować pulpety. Morszczuka bez skóry i ości (filet) poszatkować nożem lub tasakiem dość drobno. Filet jest miękki i szatkowanie jest szybkie i łatwe. Następnie wbić do ryby 3-4 jajka, kaszę mannę, sól i posiekany koperek. Wyrobić masę ręką. Jeśli ryba ma zbyt dużo wody i masa będzie zbyt rzadka można dosypać kaszy manny. Formować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Wrzucać po jednym pulpecie do zupy nie przerywając jej delikatnego wrzenia.                                  Lekko zamieszać drewnianą łyżką, by nie uszkodzić pulpetów.

Gdy pulpety wypłyną na wierzch gotować je jeszcze 15 minut. Pulpety wyjąć łyżką cedzakową i przykryć, by nie stygły. Z wywaru wyjąć liść laurowy, por i seler. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do wywaru, wsypać resztę koperku i mieszając gotować 2 minuty na małym ogniu, w ten sposób powstanie wspaniały sos do naszych pulpetów. Pulpety podajemy polane sosem koperkowym. Tak delikatnie przyprawione pulpety i sos mogą jeść osoby z podrażnioną wątrobą, osoby starsze i dzieci.

 

Gotował dla Was Tadeusz a dla niego inspiracją była

https://www.mojegotowanie.pl/przepis/dietetyczne-pulpety-rybne