Macie ochotę na trochę słodyczy w zdrowym wydaniu? Oto kulki szczęścia, bez glutenu i laktozy - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19284
post-template-default,single,single-post,postid-19284,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Macie ochotę na trochę słodyczy w zdrowym wydaniu? Oto kulki szczęścia, bez glutenu i laktozy

Macie ochotę na trochę słodyczy w zdrowym wydaniu? Oto kulki szczęścia, bez glutenu i laktozy

Mam to szczęście pracować na uczelni. A jak na uczelni to z utalentowaną młodzieżą. Co roku w ramach udzielania się w temacie „zdrowe żywienie”  jeździmy na Woodstok gdzie edukujemy najbardziej ekstrawagancko wyglądających słuchaczy.

No a jak żywienie – to zawsze aktualny jest  temat zdrowych słodyczy. I tu bezcenne są Dominika i Maja – nasze „Caryce” wypieków. Jednak…od pewnego czasu mamy w zespole rodzącą się gwiazdę– Karolinę. Karolina swego czasu przygotowała dla woodstokowiczów przepis na szpinakowe ciasto a teraz zrobiła adaptację bezglutenowych i bezlaktozowych kulek z kokosa. Smakują i nie wchodzą w biodra. Potrzebujecie przepisu?

Składniki:

• 200g kaszy jaglanej
• 400ml mleka kokosowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym)
• 2 łyżki ksylitolu (lub miodu)
• 100g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
• Kaszę jaglaną płuczemy wodą, warto ją również przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki
• Kaszę gotujemy wraz z mlekiem kokosowym do miękkości ~20 min
• Pod koniec gotowania dodajemy połowę wiórków kokosowych
• Dobrze mieszamy
• Czekamy aż masa stanie się gęsta (mleko powinno odparować podczas gotowania)
• Dodajemy ksylitol (lub miód) i chłodzimy
• Z tak przygotowanej masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych
• Wstawiamy do lodówki na min. godzinę (dla niecierpliwych: masa jest tak dobra, że aż sama znika z garnka)
• Tak przygotowane kulki szczęścia  przechowujemy w lodówce

Wskazówki
• Kaszę należy często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliła
• Gdy odparuje nam za bardzo mleko warto kaszę podlać wodą aby się nie przypaliła

Wersja dodatkowa: w środek każdej kulki wkładamy wcześniej namoczony i obrany ze skórki migdał

Smacznego!

przypis Karolinka korzystała z wielu przepisów adaptują kulki do swojego przepisu