29 gru Macie ochotę na trochę słodyczy w zdrowym wydaniu? Oto kulki szczęścia, bez glutenu i laktozy
Mam to szczęście pracować na uczelni. A jak na uczelni to z utalentowaną młodzieżą. Co roku w ramach udzielania się w temacie „zdrowe żywienie” jeździmy na Woodstok gdzie edukujemy najbardziej ekstrawagancko wyglądających słuchaczy.
No a jak żywienie – to zawsze aktualny jest temat zdrowych słodyczy. I tu bezcenne są Dominika i Maja – nasze „Caryce” wypieków. Jednak…od pewnego czasu mamy w zespole rodzącą się gwiazdę– Karolinę. Karolina swego czasu przygotowała dla woodstokowiczów przepis na szpinakowe ciasto a teraz zrobiła adaptację bezglutenowych i bezlaktozowych kulek z kokosa. Smakują i nie wchodzą w biodra. Potrzebujecie przepisu?
Składniki:
• 200g kaszy jaglanej
• 400ml mleka kokosowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym)
• 2 łyżki ksylitolu (lub miodu)
• 100g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
• Kaszę jaglaną płuczemy wodą, warto ją również przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki
• Kaszę gotujemy wraz z mlekiem kokosowym do miękkości ~20 min
• Pod koniec gotowania dodajemy połowę wiórków kokosowych
• Dobrze mieszamy
• Czekamy aż masa stanie się gęsta (mleko powinno odparować podczas gotowania)
• Dodajemy ksylitol (lub miód) i chłodzimy
• Z tak przygotowanej masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych
• Wstawiamy do lodówki na min. godzinę (dla niecierpliwych: masa jest tak dobra, że aż sama znika z garnka)
• Tak przygotowane kulki szczęścia przechowujemy w lodówce
Wskazówki
• Kaszę należy często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliła
• Gdy odparuje nam za bardzo mleko warto kaszę podlać wodą aby się nie przypaliła
Wersja dodatkowa: w środek każdej kulki wkładamy wcześniej namoczony i obrany ze skórki migdał
Smacznego!
przypis Karolinka korzystała z wielu przepisów adaptują kulki do swojego przepisu