20 sty Jelita wiedzą lepiej – czy można pić mleko w diecie Low FODMAP?
Co należy usunąć z diety, żeby nie bolało?
To bardzo proste- musimy ograniczyć zawartość fermentukjących oligosacharydów, fermentujących disacharydów, fermentujących monosacharydów i polili.
Tak, tak, wiem że dla większości z Was to absolutnie nic nie znaczy. Już zatem wyjaśniam. Wszystkie te skomplikowane nazwy opisują różne cukry i ich pochodne, które w jelicie są wykorzystane przez nas i przez nasze bakterie jelitowe. Jeśli mamy za dużo bakterii jelitowych, może się to dla nas skończyć bardzo uciążliwymi wzdęciami, gazami czy ..biegunką. A to dlatego że za dużo bakterii chętnie wykorzysta te cukry dla własnych celów wytwarzając gazy jako dowody swojego istnienia😉
Czego unikać w diecie?
Dieta Low Fodmap jest bardzo trudna i wielu produktów trzeba unikać – i są to niestety produkty bardzo zdrowe jak owoce ( np. gruszki, jabłka), ziarna i nasiona zawierające fruktany, warzywa – brokuły, cebula, czosnek , grzyby czy kalafior.
Do tego grona cukrów fermentujących należy zawarta w diecie laktoza- stad tez potrzeba usunięcia mleka zawierającego laktozę z diety.
Ale czy to oznacza potrzebę trwałego usunięcia produktów mlecznych?
Absolutnie nie! Trzeba pamiętać że niektóre przetwory mleczne są w diecie Low FODMAP jak najbardziej dopuszczone i bardzo potrzebne. Ich eliminacja z diety jest poważnym błędem. Chyba że są przesłanki do takiego działania np. pogorszenie samopoczucia po produktach mlecznych. To jednak bardzo rzadkie i w konsekwencji produkty sfermentowane i dojrzewające sery są w diecie dopuszczone.
Spójrzmy na zalecenia:
Czy w diecie Low FODMAP możemy używać mleko bezlaktozowe – nie jest zalecane
Czy w diecie Low FODMAP możemy stosować mleko innych gatunków np. kozie czy owcze – nie jest zalecane
Czy w diecie Low FODMAP możemy stosować przetwory mleczne – tak, ale wybrane. Są to twarde dojrzewające sery typu Cheddar, Parmezan Mozarella , dojrzewające sery szwajcarskie, ser bree
Czy w diecie Low FODMAP możemy używać twarogów, serka maskarpone, ricotta – nie
Czy w diecie Low FODMAP możemy używać śmietany – nie
Czy w diecie Low FODMAP możemy używać masła – tak
Czy w diecie Low FODMAP możemy używać masła klarowanego – tak
Czy w diecie Low FODMAP możemy używać mleka z nasion – tak z wyjątkiem sojowego
Czy te zmiany w diecie są wprowadzone na wieki wieków ?
Absolutnie nie, badania pokazują że pacjenci na ścisłej diecie LowFOMAP potrafią przebywać nawet 2 lata. A to poważny błąd. Dieta LowFOMAP dzieli się na trzy fazy i tylko pierwsza faza jest tak bardzo restrykcyjna. Ale ona trwa 6 tygodni. Po niej powoli dietę rozszerzamy .
Wprowadzając do niej min. produkty mleczne. Te które się da i te które nie będą powodować kłopotów.
Na koniec poznajcie fazy diety FODMAP
Faza I – eliminacji
Celem jest zminimalizowanie produkcji gazów jelitowych. Czas trwania tej fazy I to 6 tygodni. W tej fazie nie ograniczamy się dla mleka roślinnego i wymienionych powyżej produktów
Faza II – reintrodukcji
Faza ta trwa zwykle od 6 do 10 tygodni Tu powoli testujemy swoją tolerancję na produkty wprowadzając zakazane produkty w niewielkich ilościach do diety.
Faza III – stabilizacji
Ostatnia faza zakłada stabilizację i personalizację diety. Z diety wykluczamy tylko to co NAM faktycznie szkodzi. Jeśli po Mozarelli czujemy się jak w niebie – możemy ten serek w tej fazie diety spokojnie podjadać.
A więc obserwujcie się , zachowajcie czujność i cieszcie się tymi produktami mlecznymi które są w każdej fazie super bezpieczne.
Słowniczek
Low FODMAP dieta (ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols) zakłada redukcję spożycia bogatej w łatwo fermetujące żywności w przewodzie pokarmowym: cukry proste i dwucukry (np. fruktoza glukoza, dwucukry (laktoza) , fruktany i fruktooligosacharydy (nystoza i kestoza), galaktooligosacharydy (rafinoza i stachyloza) oraz poliole cukrowe (sorbitol i mannitol).
Literatura
Ooi SL, Correa D, Pak SC. Probiotics, prebiotics, and low FODMAP diet for irritable bowel syndrome – What is the current evidence? Complement Ther Med. 2019;43:73–80.
Whelan K, Martin LD, Staudacher HM, Lomer MCE. The low FODMAP diet in the management of irritable bowel syndrome: an evidence-based review of FODMAP restriction, reintroduction and personalisation in clinical practice. J Hum Nutr Diet. 2018;31:239–55.