04 maj Jak gotuje zakochana kobieta?
Mocno czerwona, pikantna zupa rybna.
Składowe
– 500 g ryby (tu: dorsz czarny, pstrąg);
-2,5 l bulionu warzywnego;
– 400-500 g passaty pomidorowej;
– 1 mały korzeń pietruszki;
– 1/2 małego selera;
– 2 duże marchewki;
– 3 czerwone słodkie papryki; – 2 papryczki pepperoni; – 2 duże białe cebule; – 5 ząbków czosnku; – 200 ml białego wytrawnego wina; – oliwa; – masło klarowane; – 250 ml mleka; – opcjonalnie: 100 g śmietany 12% – 20 g suszonych nori; – przyprawy: sól (wg uznania), czarny pieprz (1,5 łyżeczki), mielona słodka papryka (4 łyżki), mielona ostra papryka (2 łyżki), ziele angielskie (5 ziaren), liście laurowe (3-4 sztuki); – opcjonalnie: sos sojowy (wg uznania)
Przygotowanie: Rybę pociąć na dużą kostkę i namoczyć w mleku. Słodką paprykę, marchew, pietruszkę i seler pociąć w kostkę, skropić oliwą i podpiec do miękkości. Cebulę pokroic w kostkę i zblanszować, a następnie podsmażyć krótko na maśle klarowanym razem z posiekanym drobno czosnkiem (uważnie, by czosnek nie nabrał goryczy). Do cebuli i czosnku dodać upieczone warzywa, papryczki chilli, nori, przyprawy i smażyć kilka minut dla połączenia aromatów. Następnie zalać warzywa białym winem i dusić ok. 5 minut. Dodać passatę i dusić kolejne 2-3 minuty, w tym samym czasie obsmażajac na maśle klarowanym odsączoną z mleka rybę. Podsmażoną rybę dodać do wywaru, zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Zupa powinna być bardzo aromaryczna, ale opcjonalnie można ją jeszcze wzmocnić sosem sojowym oraz dodać mleko z namaczania ryby lub śmietanę.