Jak gotuje zakochana kobieta?
20336
post-template-default,single,single-post,postid-20336,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jak gotuje zakochana kobieta?

Jak gotuje zakochana kobieta?

Mocno czerwona, pikantna zupa rybna.

Składowe

– 500 g ryby (tu: dorsz czarny, pstrąg);

-2,5 l bulionu warzywnego;

– 400-500 g passaty pomidorowej;

– 1 mały korzeń pietruszki;

– 1/2 małego selera;

– 2 duże marchewki;

– 3 czerwone słodkie papryki; – 2 papryczki pepperoni; – 2 duże białe cebule; – 5 ząbków czosnku; – 200 ml białego wytrawnego wina; – oliwa; – masło klarowane; – 250 ml mleka; – opcjonalnie: 100 g śmietany 12% – 20 g suszonych nori; – przyprawy: sól (wg uznania), czarny pieprz (1,5 łyżeczki), mielona słodka papryka (4 łyżki), mielona ostra papryka (2 łyżki), ziele angielskie (5 ziaren), liście laurowe (3-4 sztuki); – opcjonalnie: sos sojowy (wg uznania)

 

Przygotowanie: Rybę pociąć na dużą kostkę i namoczyć w mleku. Słodką paprykę, marchew, pietruszkę i seler pociąć w kostkę, skropić oliwą i podpiec do miękkości. Cebulę pokroic w kostkę i zblanszować, a następnie podsmażyć krótko na maśle klarowanym razem z posiekanym drobno czosnkiem (uważnie, by czosnek nie nabrał goryczy). Do cebuli i czosnku dodać upieczone warzywa, papryczki chilli, nori, przyprawy i smażyć kilka minut dla połączenia aromatów. Następnie zalać warzywa białym winem i dusić ok. 5 minut. Dodać passatę i dusić kolejne 2-3 minuty, w tym samym czasie obsmażajac na maśle klarowanym odsączoną z mleka rybę. Podsmażoną rybę dodać do wywaru, zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Zupa powinna być bardzo aromaryczna, ale opcjonalnie można ją jeszcze wzmocnić sosem sojowym oraz dodać mleko z namaczania ryby lub śmietanę.