Interakcje żywności z lekami – 5 najczęstszych błędów popełnianych przez pacjentów - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
20369
post-template-default,single,single-post,postid-20369,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Interakcje żywności z lekami – 5 najczęstszych błędów popełnianych przez pacjentów

Interakcje żywności z lekami – 5 najczęstszych błędów popełnianych przez pacjentów

Pokarmy, które spożywamy, mogą kolidować z lekami, które przyjmujemy. A część osób  może nie zdawać sobie sprawy z tego, że zdrowe produkty spożywcze mogą mieć poważne konsekwencje w połączeniu z niektórymi lekami.

Oto niektóre z najbardziej niebezpiecznych interakcji pomiędzy żywnością:

1. Żywność bogata w wapń + antybiotyki

Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt i ser mogą kolidować z niektórymi lekami, w tym antybiotykami, takimi jak tetracyklina, doksycykliną i ciprofloksacyną.

Antybiotyki te mogą wiązać się z wapniem zawartym w mleku, tworząc nierozpuszczalne związki i nie wchłanialne związki.

 

2.Żywność marynowana, peklowana i fermentowana + inhibitory monoaminooksydazy (MAIO)

Ta kategoria żywności zawiera tyraminę, która została powiązana z niebezpiecznym wzrostem ciśnienia krwi u pacjentów przyjmujących (MAIO) i niektóre leki na chorobę Parkinsona.

 

3.Żywność bogata w witaminę K + warfaryna

Farmaceuci powinni doradzać pacjentom przyjmującym warfarynę, aby utrzymywali stałe spożycie witaminy K i unikali wprowadzania do swojej diety jarmużu, szpinaku i innych warzyw liściastych.

Witamina K jest niezbędna do produkcji czynników krzepnięcia, które pomagają zapobiegać krwawieniu, ale leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna, wywierają swoje działanie poprzez hamowanie witaminy K. Dlatego zwiększone spożycie tego składnika odżywczego może antagonizować działanie przeciwzakrzepowe i ograniczać działaniu leku.

 

4.Alkohol + leki pobudzające wydawane na receptę

Pacjenci powinni zawsze uważać na mieszanie jakichkolwiek leków z alkoholem, ale niektóre interakcje są poważniejsze od innych.

 

5.Grejpfrut i sok grejpfrutowy + statyny

Pacjenci powinni unikać jedzenia grejpfrutów lub picia soku grejpfrutowego podczas przyjmowania niektórych leków, w szczególności statyn.

Związki zawarte w grejpfrutach zwane furanokumarynami powodują zwiększenie siły działania leków poprzez interakcję z enzymami w jelicie cienkim i wątrobie. W normalnych warunkach interakcja ta częściowo unieczynnia wiele leków.

 

Zródło Pharmacy Times