29 gru Fit carbonara w wersji bezglutenowej
Zdrowe żywienie nie musi oznaczać porzucenia naszych ulubionych potraw. Dzisiejszy przepis jest tego najlepszym dowodem – lekka carbonara, po której nie będziecie mieli wyrzutów sumienia. Czas przygotowania to tylko 20 minut. Spróbujcie!
Składniki na 4 osoby:
– 1 duży jogurt naturalny;
– 1 łyżeczka cukru;
– sól i pierz do smaku;
– garść świeżej pietruszki lub rozmarynu;
– 200 g szynki z polędwicy wieprzowej;
– 2 żółtka;
– 400 g makaronu kukurydzianego;
– 2 cebule.
Sposób przygotowania:
Najpierw należy ugotować makaron. W międzyczasie na patelnię wlewamy szklankę wody i dodajemy pokrojoną cebulę. Ten zabieg pozwoli nam uniknąć zbędnego smażenia. Kiedy woda wyparuje, dodajemy szynkę i czekamy aż wszystko się lekko zarumieni. Następnie na patelnię wlewamy jogurt naturalny i dodajemy żółtka jaj. Wszystko doprawiamy przyprawami i wybranymi ziołami. Kiedy makaron będzie gotowy, mieszamy go z sosem. Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Autor wpisu i zdjęcia: Zespół Dietetica