29 gru Ciasto bezglutenowe z bakaliami na sobotnią majówkę
Asia przygotowała proste ciasto bez glutenu. I przyrzeka, że to ciasto jest:
a) tanie; b) proste do zrobienia; c) smaczne – i to tak bardzo że nie dotrwało w całości do końca sesji fotograficznej.
No to myk do kuchni i dajcie znać jak smakowało. Foty mile widziane . I tak nie „przebiją” naszych
Składniki
– 200 g kaszy jaglanej
– 100 g cukru lub xylitolu
– 10 ml oleju
– 1 łyżeczka sody
– 90 ml mleka (ja dałam zwykłego krowiego, ale Ci którzy z różnych powodów nie mogą go spożywać mogą zastąpić je mlekiem roślinnym)
– 2 jajka
– 2 mniejsze jabłka
– rodzynki, daktyle
Wykonanie
Kaszę ugotować, aż wchłonie cały płyn. Kiedy ostygnie przełożyć ją do miski – dodać mleko, jaja, cukier, sodę – całość zmiksować blenderem. Do uzyskanej gładkiej masy dodać jabłka starte na grubych oczkach oraz bakalie. Wszystko wymieszać łyżką i przełożyć do formy (np. do formy tortowej 23 cm). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C około 1 godziny. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy).
Smacznego!