29 gru Chipsy z jarmużu
Chcemy przedstawić przepis dla osób, które lubią wieczorem usiąść przed dobrą książką lub ulubionym filmem z małą, słoną przekąską. Nasza wersja duuużo bardzo wartościowa i mniej kaloryczna od wszystkiego co możecie kupić w sklepie. Warto spróbować.
Składniki: 2 garści jarmużu, sól, pieprz, papryka ostra mielona, zioła suszone, 1-2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania: Jarmuż myjemy i rwiemy na kawałki bez grubych łodyżek liści. Następnie osuszamy go dokładnie i wkładamy do miski. Dodajemy trochę oliwy i wsypujemy ulubione przyprawy po ok. 1/4 łyżeczki. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę, tak aby jarmuż pokrywał blaszkę tylko jedną warstwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 100 stopni przez 30-40 minut aż chipsy będą chrupiące. Smacznego!
Przygotowała dla Państwa mgr Dominika Maciejewska