29 lis Brokułowa pasta na śniadanie dla osoby ze stłuszczeniem wątroby Tak czy nie?
Czemu nie! Dla osby z NAFLD to bardzo dobry wybór. Następny 1 dniowy jadłospis dla osoby z NAFLD
Propozycja 2
Śniadanie
Tosty z brokułową pastą.
Kaloryczność | Białko | tłuszcz | węglowodany |
417 kcal | 41 g | 9 g | 41 g |
Składniki:
- Chleb Graham 2 kromki
- Brokuł 150 g
- Twarożek biały 100 g
- Ugotowane, jeszcze ciepłe jajko
- Posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
- Posiekane pistacje niesolone lub pestki dyni 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
- Szynka drobiowa 2 plastry
- Roszponka
- Ogórek
- Pomidory koktajlowe
Rozdrobnionego brokuła wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić. Do blendera wrzucić brokuła, twarożek lub ciepłe jajko i zmiksować na gładką masę. Można użyć także i twarożek, i jajko. Zmiksować na pastę. Dodać pokruszone orzechy/pestki, szczypiorek lub natkę, sól, pieprz i wymieszać. Na tost położyć porcję pasty, plaster szynki (parmeńskiej), rukolę, plaster ogórka, pomidora koktajlowego.
Przekąska
Pudding chia z truskawkami
Kaloryczność | Białko | tłuszcz | węglowodany |
162 kcal | 8 g | 7 g | 15 g |
Składniki:
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 50 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka suszonych jagód goji
- Skórka otarta z całej limonki i sok z ½ limonki
- Po 1 szczypcie cynamonu i imbiru
- Świeża mięta
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka pestek słonecznika
Jogurt wymieszać z nasionami chia. Truskawki pokroić, posypać przyprawami, dodać jagody goji, sok z limonki i wymieszać. Liście mięty posiekać. Na dno szklanki wlać połowę truskawek, na to jogurt, ponownie truskawki, posypać miętą i pestkami słonecznika oraz skórką otartą z limonki.
Obiad
Pulpeciki mięsno-warzywne z sosem tzatziki
Kaloryczność | Białko | tłuszcz | węglowodany |
621 kcal | 39 g | 16 g | 79 g |
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 jajka
- 25 g czerwonej papryki
- 25 g żółtej papryki
- ½ łodygi selera naciowego
- ½ dymki
- 50 g cukinii
- 100 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 25 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 5 oliwek
- Papryka ostra i słodka, sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki otrąb
- Sałata lodowa – do podania
- Ryż brązowy 100 g
- Oliwa z oliwek do skropienia ryżu 5 g
Mięso przyprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, dodać dużą szczyptę tymianku i wymieszać. Warzywa i oliwki drobniutko pokroić, zieleninę posiekać, dodać do mięsa. Dolać roztrzepane jajko i wymieszać. Dodać pokruszoną fetę i wyciśnięty czosnek, delikatnie wymieszać. Formułować płaskie kotlety, obtaczać w otrębach lub sezamie. Ułożyć w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180`C. Ryż ugotować na sypko, gotowy skropić łyżeczką oliwy.
Kolacja
Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i awokado.
Kaloryczność | Białko | tłuszcz | węglowodany |
293 kcal | 16 g | 16 g | 22 g |
Składniki:
- Brokuły kilka różyczek
- Jaja kurze 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe ½ kubełka
- Słonecznik nasiona 1 łyżeczka
- Dynia pestki 1 łyżeczka
- Awokado ½ sztuki
- Jogurt naturalny 2 łyżki
- Czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól
- Pieczywo Graham 1 kromka
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Pomidorki poprzekrajać, awokado pokroić w plastry. Słonecznik i pestki dyni delikatnie podprażyć na patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzach, polać sosem jogurtowym, obsypać nasionami.
PODSUMOWANIE:
Kaloryczność | Białko | tłuszcz | węglowodany |
1492 kcal | 104 g | 48 g | 157 g |
Photo by Max Delsid on Unsplash