Biegający wegetarianin i weganin, a zapotrzebowanie na białko - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
20088
post-template-default,single,single-post,postid-20088,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Biegający wegetarianin i weganin, a zapotrzebowanie na białko

Biegający wegetarianin i weganin, a zapotrzebowanie na białko

Zapotrzebowanie na białko u trenujących wegetarian i wegan jest takie same jak u tych trenujących osób, które spożywają mięso i inne produkty odzwierzęce.

Wynosi ono, w zależności od zaawansowania treningów: 1.2- 1.7 g/kg masy ciała/dzień. Jednak źródła białka w obydwu przypadkach są inne. Dla wegetarian to produkty mleczne + jaja, które pokrywają całkowicie zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko. Weganie muszą balansować z łączeniem różnych produktów roślinnych, by uzyskać pełnowartościowe białko. To dosyć czasochłonne, lecz konieczne. Jeśli ktoś zdecydował się być weganinem, to nie musi oczywiście rezygnować ze sportu. Dieta weganina sportowca, to łączenie kasz i produktów strączkowych lub łączenie produktów strączkowych i orzechów oraz ziaren w jednym posiłku. Jako białko potreningowe (szczególnie dla zaawansowanych i ciężko trenujących) polecane jest białko serwatkowe (wegetarianie) lub sojowe (weganie).