5 kroków do osiągnięcia zrównoważonej stabilizacji między kolejnymi egzaminami – rada dla maturzysty
18610
post-template-default,single,single-post,postid-18610,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

5 kroków do osiągnięcia zrównoważonej stabilizacji między kolejnymi egzaminami – rada dla maturzysty

5 kroków do osiągnięcia zrównoważonej stabilizacji między kolejnymi egzaminami – rada dla maturzysty

Absolutnym „guru” w tej kwestii jest prof Brus Ames –  człowiek które całe naukowe życie poświęcił badaniu mikronutrientów wspierających funkcjonowanie mózgu. Emerytowany profesor biochemii i żywienia Uniwersytetu Kalifornijskiego ( w Berkely), autor wielu prac które zmieniły nasze podejście do zdrowia, starzenia i regeneracji.

Wiem że rady osób starszych są dla was nudne ale….. radzę tym razem radzę posłuchać.

Profesor Ames, mimo że zbliża się do 90 tki, a  w pracy naukowej osiągnął właściwie wszystko, nie spoczywa na laurach ( dorobek Profesora tu http://www.chori.org/Principal_Investigators/Ames_Bruce/ames_publications.html) Wciąż pracuje obdarowując nas świetnymi wynikami yes. Dziś chciałabym podzielić się przepisem na koktajl antyoksydacyjny zaproponowany przez jedną z uczennic profesora – dr R Patrick. To koktajl zawierający wszystko co trzeba. Spójrzmy na prosty przepis bogaty w mikro i makroskładniki, które wywindują wasze nadszarpnięte stresem mózgi do antyoksydacyjnego raju.

Składniki:

– 4 liście jarmużu;

-1,5 szklanki mleka z siemienia lnianego

-2 liście buraka – jeśli młode buraki (botwina), nie odrzucać łodyżek;

– 1,5 filiżanki świeżego młodego szpinaku;

– pół pomidora (średniej wielkości);

– 1 marchewka;

– pół  jabłka ze skórką;

– 1 awokado;

– 1/2 filiżanki mrożonych jagód lub jeżyn;

– pół banana;

– 1/2 filiżanki siemienia lnianego

 

Jak przygotować koktajl?

Jak się robi mleko lniane (przepis zaczerpnięty od wegan):

  1. Siemię (szklanka) zalać 3 szklankami wody mineralnej i zostawić na noc.
  2. Rano zblendować siemię z wodą, w której się moczyły. Przelać przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Do mleka dodać 1 szklankę wody mineralnej.
  3. Resztę mleka można trzymać w szklanym słoju w lodówce.

Przygotowanie koktailu

  1. do blendera wrzucić umyty jarmuż i zalać go 1,5 szklanki mleka lnianego .
  2. dodać 1,5 szklanki wody mineralnej
  3. zblendować 20 sekund
  4.  dodać w kolejności: burak (liście), szpinak, pomidor, marchewki (pocięte na plastry), jabłko (obrane ze skórki), awokado, jagody (lub inne granatowe owoce), banan. Zblendować 30-40 s. Dodać siemię, zblendować na wolniejszych obrotach 40-50 s

Kiedy pić koktajl- rano (przed egzaminami) lub po powrocie ze szkoły

Kiedy nie pić koktajlu– kiedy jesteście uczulani na którykolwiek składnik koktajlu albo podejrzewacie takie uczulenie. Wtedy oczywiście koktajl nie przyniesie spodziewanych korzyści a zdecydowanie nie zalecamy z eksperymentować  w tak ważnym dla Was momencie

Jeśli nie jesteście pewni – zastosujcie wypróbowane środki albo spróbujcie tego koktajlu w przerwie (dłuższej ) miedzy egzaminami.

Omówmy działanie poszczególnych składników koktailu

Zielone warzywa to źródło magnezu. – kluczowego dla wytwarzania „paliwa” czyli ATP oraz do napraw mikrouszkodzeń DNA czyli nośnika informacji genetycznej

Jarmuż zawiera luteinę i zeaksantynę, które są silnymi antyoksydantami, zmiatającymi wolne rodniki (szczególnie dobrze bardzo niebezpieczny tlen singletowy). Jarmuż (podany w formie smoothie) ma zachowaną aktywność enzymu myrosinazy. Ten enzym bierze udział w syntezie izotiocjaniny, która ma działanie antynowotworowe.

Siemie lniane – tłuszcze w tym kwas alfa linolenowy (jeden z tych co są niezbędne dla zdrowia i mogą być dostarczone do organizmu TYLKO z dietą)

Szpinak – źródło folianów, które są kluczowe w reakcjach poprawnej syntezy i przekazywania informacji genetycznej (zawartej w DNA), biorą udział w wyciszaniu genów (procesy epigenetyczne)

Pomidor – likopen właściwości antyoksydacyjne

Banan – potas i SMAK

Marchewka – karotenoidy właściwości antyoksydacyjne, nośnik prowitaminy A. Witamina A bierze udział w procesach min. immunologicznych.

Awokado– potas, czyli  regulacja ciśnienia krwi. Dodatkowo źródło witaminy E, która ma funkcje antyoksydacyjne. Wit. E poprawia funkcje naczyń krwionośnych! Awokado zawiera dobre tłuszcze które są stabilne i nie utleniają się w krążeniu

Jabłko ze skórą – zawiera flawonoidy: kwercytynę i epikatechiny silne zmiatacza wolnych rodników!

Jagody –  flawonoidy – antocjanidyny. Funkcja ZMIATANIE WOLNYCH RODNIKÓW szczególnie REAKTYWNYCH FORM TLENU (ROS). ROS niszczą DNA, białka i tłuszcze. Przyspieszenie regeneracji mózgu

Co jeszcze możesz zrobić dla regeneracji mózgu

Spać odpowiednio długo (około 8 godzin  – kiedy śpisz nie śpi twój układ glimafatyczny. A jest on odpowiedzialny za odprowadzanie toksycznych produktów przemiany materii z mózgu. A stres egzaminacyjny raczej zwiększa ilość toksycznych „smieci” .

O układzie glimfatycznym przeczytaj tu: J Neurosci. 2015 Aug 5;35(31):11034-44. doi: 10.1523/JNEUROSCI.1625-15.2015. Ann Neurol. 2014 Dec;76(6):845-61. doi: 10.1002/ana.24271.

Neurochem Res. 2015 Dec;40(12):2583-99. doi: 10.1007/s11064-015-1581-6.

 

Na koniec lista 40 najważniejszych mikronutrientów wg prof. B. Amesa

Witaminy: kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, tiamina, wit A, B6, B12, C, D, E, K

Minerały: wapń, chlor, chrom, kobalt, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, molibden, fosfor, potas, selen, sód, cynk

Inne: kwas linolowy, linolenowy, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalaninia, treonina, tryptofan, walina histydyna, cholina

Powodzenia na egzaminachyes

Ewa Stachowska

prof. biochemii, naukowo zajmuje się zagadnieniami związanymi z metabolizmem składników pokramowych i zdrowiem.