29 gru Najbrzydsza zupa świata, która zaskoczy Was swoim niezwykłym smakiem
To brzydactwo to zupa krem, pomidorowo brokułowa. Wygląda jakby nieodzownym etapem jej przyrządzania było częściowe trawienie w żołądku kucharza, ale…. nie dajcie się zwieść pozorom. Smak jest niebiański i zaskoczy Was swoim złożonym kolorytem i niebańskim smakiem. No i jeszcze te przyprawy! Jest bezglutenowa, ale uwaga zawiera mleko. Dlatego nie nadaje się dla osób, które traktują mleko krowie na równi z cyjankiem potasu.
Składniki:
1.Dwie 400 gramowe puszki pomidorów bez skóry
2.Dwie duże cebule czosnkowe
3.Dwa brokuły (same różyczki)
4.6-7 dużych pieczarek
5.Gęsi smalec 3-4 łyżki stołowe
6.Jeden pęczek natki pietruszki
7.5 ząbków czosnku
8.2 kostki bulionu warzywnego (wegetariański, bez glutaminianu sodu)
9.Mieszanka przypraw 1 płaska łyżka stołowa (w równych proporcjach – kurkuma, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny mielony)
10.Mleko słodkie do 0,5 l (zamiast śmietany)
ӿ Osoby, które nie muszą liczyć kalorii, mogą dodać łyżkę surowego masła
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy niewielką ilością wody.
Take krótkie podgotowanie cebuli w garnku bez nakrywy, spowoduje, że ulotnią się z niej olejki, które czynią ją ciężkostrawną. Przez około 5 minut podgotowujemy cebulę, aby zmiękła, potem dodajemy rozgnieciony czosnek i poszatkowane pieczarki pozbawione nóżek i z obraną skórką oraz gęsi smalec. Całość podsmażamy, aż cebulka się zeszkli i pieczarki nabiorą ciemniejszego koloru.
Pomidory blendujemy wraz z zalewą i dodajemy do garnka, następnie dodajemy różyczki brokułów, pęczek natki pietruszki, kostki wegetariańskie i mieszankę przypraw. Wszystko podlewamy woda w takiej ilości, aby całość była przykryta. Gotujemy do momentu, gdy brokuły wyraźnie zmiękną, ale nie rozgotowujemy ich.
Całość starannie blendujemy i jeżeli krem będzie gesty rozrzedzamy go mlekiem dodając go tyle, aby całość było łatwo blendować.
ӿ Można dodać niewielką ilość surowego masła.
Na koniec dodajemy sól do smaku.