29 gru Których leków nie należy popijać sokami. Wytyczne dla dzieci.
Soki z wielu owoców grejpfruta, jagód, granata, jabłka zawierają bardzo korzystne dla zdrowia dziecka flawonoidy (np. naringina, naringenina, hesperydyna, hesperetyna, floridyna, floreina, kwercetyna, i kaempferol). To prawdziwe dary od natury dla naszych dzieci. Jednak muismy pamiętać że część z nich nie może być podawana w trakcie leczenia i stosowania niektówrych leków. Jakich zapraszam do lektury?
Flawonoidy mogą redukować aktywność enzymów i białek transportowych biorących udział w „przetwarzaniu” leków. Dlatego podając niektóre leki trzeba być bardzo ostrożnym z podawaniu dziecku niektórych soków. Zobaczmy, które soki „nie grają” dobrze z lekami
1.sok z grapefruita.
Picie soku grejpfrutowego jest obarczone ryzkiem poważnych konsekwencji, ponieważ składniki tego soku wchodzą w niekorzystne interakcje z lekami (sok zmniejsza aktywność umiejscowionego w jelitach cytochromu P450 3A4 (CYP3A4) oraz transportera kwasów organicznych.
Co to są za leki? Cyklosporyna, takrolimus, atorwastatyna, felodypina, feksofenadyna, specyficzne środki antyretrowirusowe)
2. Sok z pomarańczy, jabłek
Flawonoidy obecne w pomarańczach i jabłkach zmniejszają aktywność transportera kwasów organicznych OATP2B. Ten transporter jest potrzebny do transportu wielu leków. Należy być ostrożnym.
3.Sok z żurawiny, granata , jagód
Flawonoidy z tych soków hamują aktywność CYP2C9 (izoformę cytochromu P450), która katalizuje biotransformację leków takich jak ibuprofen, flurbiprofen, warfaryna, fenytoina, fluwastatyna
Czy u każdego dziecka reakcja będzie tak samo silna?
Wydaje się że nie. Siła interakcji: lek – sok będzie zależeć od :
(1) ilości (ekspresji) białek biorących udział w metabolizmie leków (cytochromów, transporterów),
(2) cech genetycznych (polimorfizmów) enzymów (np. CYP2C9) lub transporterów (białka mogą pracować mniej lub bardziej wydajnie – co jest CECHĄ dziecka) ,
(3) ilości i jakości flawonoidów zawartych w różnych sokach owocowych
(4) ilość spożytego soku i czasu (np. użycie 1 do 2 L dziennie sok żurawinowy u dorosłego może przyczynić się do znacznego osłabienia przetwarzania warfaryny).
Lit. Heyman MB, Abrams SA, AAP SECTION ON GASTROENTEROLOGY, HEPATOLOGY, AND NUTRITION, AAP COMMITTEE ON NUTRITION. Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations. Pediatrics. 2017;139(6):e20170967
Autor wpisu Ewa Stachowska