Home > test-lc-sport | poprawa wydajności pracy mięśni
Badanie jest przeznaczone dla sportowców zainteresowanych planem żywienia poprawiającym wydajność pracujących mięśni.
Indywidualizacja diety zawodnika, zgodna z jego potrzebami, stanowi nowość w podejściu do pracy ze sportowce,. Takie możliwości daje test LC Sport, który pozwala zaplanować optymalną zawartość tłuszczu oraz węglowodanów w diecie. Staranny dobór tych składników ma wpływ na ilość wydzielanej insuliny oraz na wrażliwość organizmu sporotwca na ten hormon. A to oznacza łatwiejsze utrzymanie niskiej masy tłuszczu i lepszy „przerzut” glukozy do pracujących mięśni.
Mięśnie podczas wysiłku wykorzystują glukozę jako główne źródło energii. W mechanizmie transportu glukozy do mięśni kluczową rolę odgrywa insulina. Część składników odżywczych, w tym tłuszcze, w zasadniczy sposób mogą pogorszyć „pobór” glukozy przez mięśnie. U niektórych sportowców nawet niewielka ilość tłuszczu (ponad niezbędne fizjologiczne minimum) może wpłynąć negatywnie na proces transportu glukozy. Z drugiej strony tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów: mięśniowego, hormonalnego, immunologicznego i nerwowego. Nieprzemyślane i pochopne wykluczenie tłuszczów z diety sportowca może skutkować pogorszeniem syntezy hormonów działających ogólnoustrojowo (np. testosteronu), czy hormonów miejscowych (eikozanoidów), mających kardynalne znaczenie między innymi dla regulacji przepływu krwi.
Dzięki badaniom genetycznym ilość składników odżywczych jest precyzyjnie dobrana nie tylko do masy ciała, intensywności wysiłku, dyscypliny sportu, ale także do cech osobniczych zawodnika, czyli wariantów genetycznych wybranych genów. W naszym działaniu wynik testu genetycznego jest podstawą do precyzyjnego ustalenia składu diety sportowca oraz planu suplementacji.
Oznaczenie dziewięciu wariantów w obrębie badanych genów B3 ADR, TNF-alfa, APO C3, UCP-1, PPAR γ, APO E, APO A1 pomoże określić:
zawartość tłuszczu optymalną do prawidłowego odżywienia mięśni podczas wysiłku;
zawartość tłuszczu optymalną do regeneracji powysiłkowej;
zawartość tłuszczu i węglowodanów optymalną do redukcji tłuszczowej masy ciała;
zawartość tłuszczu optymalną do utrzymania prawidłowej masy ciała;
optymalną zawartość węglowodanów prostych, szczególnie w okresach około treningowych.
Test LC SPORT daje informację o tym, jaka ilość węglowodanów prostych i tłuszczu całkowitego jest optymalna dla ułożenia planu żywienia dostosowanego do treningu.
Korzyściami są:
poprawa pracy mięśni;
lepsza regeneracja po wysiłku;
ułatwienie utrzymania beztłuszczowej masy ciała;
ułatwienie redukcji tłuszczowej masy ciała.
Na czym polega badanie?
Polega na badaniu wyselekcjonowanych fragmentów DNA w genach odpowiedzialnych za nasilenie zjawiska insulinooporności.
Jakie informacje otrzymamy po zrobieniu testu?
Otrzymamy informacje, jaka ilość tłuszczów i węglowodanów (prostych) jest optymalna dla sportowca, w celu zapewnienia maksymalnej sprawności mięśni i regeneracji powysiłkowej.