Mięśnie podczas wysiłku wykorzystują glukozę jako główne źródło energii. W mechanizmie transportu glukozy do mięśni kluczową rolę odgrywa insulina. Część składników odżywczych, w tym tłuszcze, w zasadniczy sposób mogą pogorszyć „pobór” glukozy przez mięśnie. U niektórych sportowców nawet niewielka ilość tłuszczu (ponad niezbędne fizjologiczne minimum) może wpłynąć negatywnie na proces transportu glukozy. Z drugiej strony tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów: mięśniowego, hormonalnego, immunologicznego i nerwowego. Nieprzemyślane i pochopne wykluczenie tłuszczów z diety sportowca może skutkować pogorszeniem syntezy hormonów działających ogólnoustrojowo (np. testosteronu), czy hormonów miejscowych (eikozanoidów), mających kardynalne znaczenie między innymi dla regulacji przepływu krwi.
Dzięki badaniom genetycznym ilość składników odżywczych jest precyzyjnie dobrana nie tylko do masy ciała, intensywności wysiłku, dyscypliny sportu, ale także do cech osobniczych zawodnika, czyli wariantów genetycznych wybranych genów. W naszym działaniu wynik testu genetycznego jest podstawą do precyzyjnego ustalenia składu diety sportowca oraz planu suplementacji.