MetaboLizm kofeiny
17675
page-template-default,page,page-id-17675,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645,elementor-page elementor-page-17675

MetaboLizm kofeiny

Badanie jest przeznaczone dla osób dorosłych, dla sportowców. 

Metabolizm kofeiny

Kofeina jest  składnikiem wielu produktów spożywczych. Znajdziemy ją w kawie, herbacie, czekoladzie, napojach energetycznych i  niektórych odżywkach oraz lekach. Nasz organizm nie wytwarza samodzielnie kofeiny, ale nauczył się z niech korzystać. Używamy kofeiny w celu pobudzenia, zwiększenia energii i poprawy samopoczucia, natomiast sportowcy stosują kofeinę jako dozwolony suplement (znajduje się na liście A według klasyfikacji WDA).

 

Usuwanie kofeiny z ludzkiego organizmu angażuje układów białek (głównie wątrobowych) o funkcjach detoksykacyjnych. Głównym jest białko kodowane przez gen CYP1A2. Tymczasem proces detoksykacji metabolitów kofeiny w organizmie ludzkim może zachodzić z różną szybkością w zależności od genotypu i innych czynników środowiskowych (wieku, stylu życia, innych przyjmowanych leków). Możemy zatem szybko metabolizować kofeinę i charakteryzować się wysokim progiem tolerancji na jej spożycie lub przeciwnie możemy metabolizować kofeinę tak wolno, że jej spożycie może być powiązane pojawieniem się negatywnych efektów  ubocznych w postaci bólów głowy, nadmiernego pobudzenia.

Oznaczenie wariantu genu CYP 1 A2 pozwala:

 

  • określenie indywidualnego  tempa metabolizowania kofeiny;
  • określenie optymalnej ilości kofeiny w ciągu dnia .

CENA:  190 zł