Badanie jest przeznaczone dla osób dorosłych, dla sportowców.
Kofeina jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Znajdziemy ją w kawie, herbacie, czekoladzie, napojach energetycznych i niektórych odżywkach oraz lekach. Nasz organizm nie wytwarza samodzielnie kofeiny, ale nauczył się z niech korzystać. Używamy kofeiny w celu pobudzenia, zwiększenia energii i poprawy samopoczucia, natomiast sportowcy stosują kofeinę jako dozwolony suplement (znajduje się na liście A według klasyfikacji WDA).
Usuwanie kofeiny z ludzkiego organizmu angażuje układów białek (głównie wątrobowych) o funkcjach detoksykacyjnych. Głównym jest białko kodowane przez gen CYP1A2. Tymczasem proces detoksykacji metabolitów kofeiny w organizmie ludzkim może zachodzić z różną szybkością w zależności od genotypu i innych czynników środowiskowych (wieku, stylu życia, innych przyjmowanych leków). Możemy zatem szybko metabolizować kofeinę i charakteryzować się wysokim progiem tolerancji na jej spożycie lub przeciwnie możemy metabolizować kofeinę tak wolno, że jej spożycie może być powiązane pojawieniem się negatywnych efektów ubocznych w postaci bólów głowy, nadmiernego pobudzenia.
Oznaczenie wariantu genu CYP 1 A2 pozwala:
określenie indywidualnego tempa metabolizowania kofeiny;
określenie optymalnej ilości kofeiny w ciągu dnia .