lipids-carbo | zapobieganie otyłości
Home > lipids-carbo | zapobieganie otyłości
Test jest dedykowany dla osobom dbającym o prawidłową masę ciała. Jest doskonałym wyborem zarówno dla tych, którzy mają problemy z utrzymaniem wagi oraz dla tych, którzy chcą zminimalizować ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Test pozwala na ułożenie planu żywienia opartego o wyniki badań genetycznych.
Mechanizm schorzeń wynikających z nadwagi jest oparty na zaburzeniach wydzielania insuliny – jednego z kluczowych hormonów zawiadujących gospodarką energetyczną człowieka. Stężenie insuliny w organizmie zdrowej osoby jest ściśle regulowane. U osób z nadwagą i otyłością ilość wydzielanej insuliny często wzrasta ponad normę. To zjawisko nazywamy hiperinsulinizmem. Hiperinsulinizm przyspiesza tempo procesów patologicznych, takich jak: przedwczesne starzenie organizmu, przyspieszony proces miażdżycowy i nasilenie rekcji wolnorodnikowych. Hiperinsulinizm poważnie utrudnia redukcję masy ciała i jest wstępem do zjawiska insulinooporności, powiązanego z rozwojem chorób cywilizacyjnych.
Jednym z kluczowych mechanizmów regulujących wydzielanie insuliny jest zawartość tłuszczu i węglowodanów w diecie. Jak wykazały badania, reagujemy na ich ilość w pożywieniu indywidualnie, wydzielając większe lub mniejsze dawki insuliny, w zależności od tego, czy i na który składnik diety jesteśmy wrażliwi. Jeśli jesteśmy wrażliwi na tłuszcz, wówczas jego rozsądne ograniczenie w diecie pozwoli skutecznie zredukować masę ciała. I na odwrót – wrażliwość na węglowodany jest sygnałem, że właśnie ich ilość powinna być ściśle kontrolowana, w celu skutecznej redukcji wagi.
Reasumując: To, co jemy, przekłada się bezpośrednio na wydzielanie insuliny. Wykonanie testu pozwoli ustalić, na które z tych składników diety są Państwo wrażliwi. Na tej podstawie oraz w oparciu o szczegółowe dane z wywiadu dietetycznego, zostanie dla Państwa opracowany plan żywienia, w którym kluczowe dla wydzielania insuliny składniki żywności będą dobrane precyzyjnie, dla konkretnej osoby.
Test genetyczny jest pierwszym krokiem, drugim jest ułożenie doskonale zbilansowanej diety. Te dwa kroki pomogą przywrócić i zachować prawidłową masę oraz przyczynią się do poprawy zdrowia i urody.
Oznaczenie dziewięciu wariantów w obrębie badanych genów B3 ADR, TNF-alfa, APO C3, UCP-1, PPAR γ, APO E, APO A1 pomoże określić:
- zawartość węglowodanów optymalną do utrzymania prawidłowej masy ciała;
- zawartość tłuszczu optymalną do utrzymania prawidłowej masy ciała;
- zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, najlepszą dla prawidłowego metabolizmu cholesterolu;
- zawartość tłuszczu i węglowodanów optymalną do redukcji tłuszczowej masy ciała;
- predyspozycje do rozwoju chorób metabolicznych;
- wpływ węglowodanów na ryzyko nadmiernego wydzielania insuliny;
- ryzyko insulinooporności pod wpływem składników diety.
Korzyściami z wykonania testu są:
- uzyskanie wyniku i interpretacji testu genetycznego oraz ułożonej na tej podstawie indywidualnej diety;
- wskazania i pomoc w redukcji masy ciała;
- wskazania i pomoc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała (minimalizacją efektu jo-jo);
- pomoc w redukcji niealkoholowego stłuszczenia wątroby;
- profilaktyka chorób metabolicznych, poprzez wprowadzenie indywidualnych zleceń żywieniowych.
Jakie inne ważne informacje otrzymacie Państwo dzięki naszym testom?
Oprócz określenia ilości tłuszczów i węglowodanów w diecie, ustalamy także rodzaj tłuszczów, szczególnie tych o działaniu ochronnym dla serca. Są osoby (nosiciele wariantów genu Apo A1), u których zawartość niektórych olejów roślinnych powinna być pod ścisłą kontrolą, ponieważ występując w nadmiarze, mogą nasilać niekorzystny spadek stężenia cholesterolu HDL (czyli tzw. dobrego cholesterolu) we krwi.
Cena badania STANDARD – 1500 zł