Dietetyka funkcjonalna
13971
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13971,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Dietetyka funkcjonalna

Aby zrozumieć logikę działania diety funkcjonalnej, należy rozpocząć od definicji nadal kształtującej się na rynku Polskim metodologii medycyny funkcjonalnej.

Medycyna funkcjonalna to przede wszystkim rozwiązywanie problemu zdrowotnego w miejscu jego powstania, a nie zajmowanie się jedynie końcowymi konsekwencjami i objawami.

Logika postępowania przyjęta w tej metodologii oznacza całościowe podejście do organizmu (bez pomijania sfery psychiki), dociekanie najgłębszych przyczyn zaburzeń i skupianie się na wprowadzeniu równowagi a nie usuwaniu objawów. Metodyka nakazuje przyglądaniu się objawom celem odnalezienia głębszych przyczyn bardzo często wspólnych dla wielu występujących symptomów. W większości przypadków po znalezieniu i usunięciu przyczyny, objawy ustępują samoczynnie.

Metodyka nakazuje przyglądaniu się objawom celem odnalezienia głębszych przyczyn bardzo często wspólnych dla wielu występujących symptomów. W większości przypadków znalezienie i usunięcie przyczyny, objawy ustępują samoczynnie.

Dietetyka funkcjonalna, podążą za sposobem postępowania wspomnianej medycyny. Zakładając, iż u podstaw większości chorób przewlekłych leżą konkretne błędy żywieniowe, a leczenie większości tzw. chorób cywilizacyjnych zaczyna się od zmian na talerzu, leczenie jednostek chorobowych opiera się na wprowadzaniu zmian nawyków żywieniowych w oparciu o pełną wiedzę na temat właściwości i oddziaływania różnych pokarmów. Świadomość, iż każdy człowiek zdrowy lub chory jest niepowtarzalną indywidualnością która wyróżnia się swoistym metabolizmem, niedoborami i nadmiarami oraz wiedza o tym, iż nie istnieje uniwersalna dieta która jest dobra dla każdego, powoduje osobę prowadzącą dietę do prowadzenia indywidualnie dobranego planu żywieniowego. Takie podejście gwarantuje usunięcie zaburzeń i pomoc organizmowi w osiągnięciu równowagi. Dietetyka funkcjonalna stosuje cały arsenał środków: pokarmów, technik gotowania, ziół, czasami suplementów, dopasowanych starannie do konstytucji i energetyki danego człowieka. Bazując na pokarmach stworzonych przez naturę oraz wiedzy, iż człowiek nie jest w stanie stworzyć niczego, co będzie dla niego równie dobre. Znajomość zadziwiających właściwości leczniczych warzyw, owoców, ziaren i ziół czerpie nie tylko z laboratoriów naukowych, lecz w równym stopniu z tysiącletnich doświadczeń medycyny Wschodu, która odkryła je drogą empirii i wcieliła w najstarsze systemy medyczno-dietetyczne.