Żywienie jest jak buty – ta sama para nie pasuje na każdą stopę
18967
post-template-default,single,single-post,postid-18967,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Żywienie jest jak buty – ta sama para nie pasuje na każdą stopę

Żywienie jest jak buty – ta sama para nie pasuje na każdą stopę

Ta prosta zasada opisuje najłatwiej założenia nutrigenetyki. Nutrigenetyka stanowi rewolucyjny przełom w żywieniu człowieka, traktując każdą osobę jako niepowtarzalne indywiduum.

W swoim warsztacie pracy z pacjentem nutrigenetyka wykorzystuje badania genetyczne fragmentów DNA (genów), które służą jako kluczowe wytyczne do ułożenia spersonalizowanej diety dla pacjenta. Badania genetyczne, odsłaniając informacje zapisane w kodzie genetycznym, dają możliwość ścisłego dopasowania żywienia do indywidualnych potrzeb człowieka. Działania nutrigenetyka są więc podobne do pracy osoby zatrudnionej w prestiżowym salonie z obuwiem. Sprzedawca wie, że nawet najlepsza para szpilek od Blahnika nie będzie pasować na każdą stopę. Dlatego nie będzie polecał szpilek komuś, kto ma zakaz poruszania się na wysokich obcasach. Zamiast tego posłuży się wiedzą i doświadczeniem i uważnie przyglądając się stopom, wybierze wygodne buty, które zapewnią prestiżowy wygląd i dobre samopoczucie. Nutrigenetyka to także najlepsza metoda żywienia człowieka. Takie żywienie jest dla niego drogą do osiągnięcia stabilnej masy ciała i lepszego funkcjonowania organizmu. W tej metodzie najważniejszym celem jest personalizacja czyli uwzględnianie indywidualnych cech pacjenta. Nutrigenetyk nie da nikomu gotowej recepty na jeden uniwersalny i dobry dla wszystkich sposób żywienia. Generalizacja jest bowiem sprzeczna z ideą indywidualnej opieki oraz „krojenia” zasad żywienia na miarę każdego pacjenta. W założenia nutrigenetyki wpisane jest przekonanie, że tożsame żywienie różnych osób może zrodzić odmienny efekt – niektórzy będą zdrowi, inni zachorują. Dlaczego? Ponieważ jako gatunek (Homo sapiens) jesteśmy odmienni w zapisie genetycznym. Na czym polega nasza odmienność? Jako gatunek mamy w 99,9% identyczny zapis genetyczny (czyli sekwencję informacji zapisaną w nośnik informacji, jakim jest DNA). Jednak 0,1% naszego DNA jest różna u każdego z nas. Choć to matematycznie bardzo niewielka wartość, to właśnie te 0,1 % tłumaczy dlaczego u jednego z nas ten sam sposób żywienia prowadzi do zdrowia, a u innego wywołuje chorobę. Dlaczego nutrigenomika jest tak ciekawa? Ponieważ jest młodą, ale niezwykle dynamicznie rozwijającą się nauką. Nutrigenetyka, mając jako narzędzie indywidualnie dobrane zalecenia dietetyczne, ma już duże osiągnięcia w skutecznym leczeniu chorób dietozależnych. Dietetyk posługując się wynikami badań genetycznych może opracować dietę w ten sposób, by w dużym stopniu zniwelować objawy choroby zanim ta się ujawni. Wynika to z rosnących możliwości badania genomu, umożliwiających dobieranie składników pokarmowych w zgodzie z naszym osobniczym DNA. To przełom w diagnostyce i przyszłość w leczeniu, ale także w utrzymaniu zdrowia w dobrej kondycji, aż do późnej starości. Diagnostyka, oparta na badaniu wybranych genów, pozwala (znacznie precyzyjniej niż inne dotychczasowe metody) określić predyspozycje metaboliczne danej osoby. Takie badanie określa „profil żywieniowy” raz na całe życie. Diagnoza jest pozbawiona uogólnień, przypuszczeń. Otrzymujemy bardzo konkretne wskazania, których przestrzeganie pozwoli przebadanej osobie uniknąć trudności z powrotem do właściwej masy ciała, a wprowadzenie zaleceń radykalnie zmniejszy ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. ​