Zupa z jarmużu z czarną fasolą i soczewicą - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19318
post-template-default,single,single-post,postid-19318,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zupa z jarmużu z czarną fasolą i soczewicą

Zupa z jarmużu z czarną fasolą i soczewicą

Za oknem zimno i deszczowo, więc mamy dla was przepis na przepyszną, pokrzepiającą zupkę z jarmużu. Można ją również przygotować w wersji wegetariańskiej. Smak jarmużu w połączeniu z nasionami strączkowymi może Was zaskoczyć, spróbujcie!

Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 300 g ziemniaków, 1 puszka czarnej fasoli, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 2 listki laurowe, 1 litr wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego, 150 g jarmużu, 80 g chorizo.

Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki, dodajemy 1 łyżkę oliwy i 4 łyżki wody i dusimy w garnku ok. 10 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w kostkę 2cmx2cm. Wrzucamy ziemniaki do garnka i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę, przyprawy i gotujemy ok. 30 minut. Chorizo kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na małym ogniu na suchej patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodajemy kiełbasę do zupy. Na końcu dodaj porwane liście jarmużu i gotuj jeszcze 10 minut. Smacznego!