29 gru Zupa z jarmużu z czarną fasolą i soczewicą
Za oknem zimno i deszczowo, więc mamy dla was przepis na przepyszną, pokrzepiającą zupkę z jarmużu. Można ją również przygotować w wersji wegetariańskiej. Smak jarmużu w połączeniu z nasionami strączkowymi może Was zaskoczyć, spróbujcie!
Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 300 g ziemniaków, 1 puszka czarnej fasoli, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 2 listki laurowe, 1 litr wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego, 150 g jarmużu, 80 g chorizo.
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki, dodajemy 1 łyżkę oliwy i 4 łyżki wody i dusimy w garnku ok. 10 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w kostkę 2cmx2cm. Wrzucamy ziemniaki do garnka i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę, przyprawy i gotujemy ok. 30 minut. Chorizo kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na małym ogniu na suchej patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodajemy kiełbasę do zupy. Na końcu dodaj porwane liście jarmużu i gotuj jeszcze 10 minut. Smacznego!