Zupa z cukinii i mięty - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19545
post-template-default,single,single-post,postid-19545,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zupa z cukinii i mięty

Zupa z cukinii i mięty

Dziś przedstawiamy pyszne wegańskie danie –  gęstą zupę cukinii i mięty. Potrawa przypadnie do gustu tym, którzy szukają prostych i niedrogich przepisów o wyrafinowanym smaku. Połączenie mięty i cukinii daje wyjątkowy smak i aromat.

Skadniki:

– 2 duże cukinie;

– 2 ząbki czosnku;

– 3 łyżki oliwy z oliwek;

– 2 cebule;

– świeżo zmielony czarny pieprz;

– 0,75 l wywaru warzywnego;

– pół pęczka listków mięty.

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy na pół i wydrążamy gąbczasty miąższ. Czosnek, cebulę i cukinię kroimy na drobne plastry i wrzucamy na rozgrzany olej. Po kilku minutach dajemy trochę wody, żeby warzywa dusiły się z oliwą w płaszczu wodnym. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 h. Następnie dodajemy wywar i gotujemy ok. 10-15 minut, aż zupa zgęstnieje. 5 minut przed ściągnięciem z gazu wrzucamy posiekane listki mięty. Smacznego!