29 gru Zupa z cukinii i mięty
Dziś przedstawiamy pyszne wegańskie danie – gęstą zupę cukinii i mięty. Potrawa przypadnie do gustu tym, którzy szukają prostych i niedrogich przepisów o wyrafinowanym smaku. Połączenie mięty i cukinii daje wyjątkowy smak i aromat.
Skadniki:
– 2 duże cukinie;
– 2 ząbki czosnku;
– 3 łyżki oliwy z oliwek;
– 2 cebule;
– świeżo zmielony czarny pieprz;
– 0,75 l wywaru warzywnego;
– pół pęczka listków mięty.
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy na pół i wydrążamy gąbczasty miąższ. Czosnek, cebulę i cukinię kroimy na drobne plastry i wrzucamy na rozgrzany olej. Po kilku minutach dajemy trochę wody, żeby warzywa dusiły się z oliwą w płaszczu wodnym. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 h. Następnie dodajemy wywar i gotujemy ok. 10-15 minut, aż zupa zgęstnieje. 5 minut przed ściągnięciem z gazu wrzucamy posiekane listki mięty. Smacznego!