Zupa z batatów na mleczku kokosowym - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19240
post-template-default,single,single-post,postid-19240,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zupa z batatów na mleczku kokosowym

Zupa z batatów na mleczku kokosowym

Początek kalendarzowej jesieni już za nami, czas wiec wybrać się na ryneczek i skorzystać z bogactwa warzyw i owoców dostępnych o tej porze roku. Nasza pierwsza jesienna propozycja to zupa z batatów z mleczkiem kokosowym.

Składniki:

3 bataty, 1 puszka mleczka kokosowego (300ml), 1 papryczka chilli, 3 ząbki czosnku
1 gałązka selera naciowego, 1 łyżka pasty curry, 1 łyżeczka soli i pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Do garnka z rozgrzaną oliwą (2 łyżki) wrzucamy pokrojony czosnek, chili oraz seler naciowy. Na końcu dodajemy pastę curry i mieszamy. Bataty kroimy w kostkę  i dodajemy je na patelnie razem z mleczkiem kokosowym. Aby  rozcieńczyć zupę dodajemy również do pół szklanki wody. Całość gotujemy pod przykryciem aż bataty będą miękkie. Dodajemy łyżeczkę soli, pieprzu i kurkumy. Całość blendujemy. Smacznego!