29 gru Zupa z batatów na mleczku kokosowym
Początek kalendarzowej jesieni już za nami, czas wiec wybrać się na ryneczek i skorzystać z bogactwa warzyw i owoców dostępnych o tej porze roku. Nasza pierwsza jesienna propozycja to zupa z batatów z mleczkiem kokosowym.
Składniki:
3 bataty, 1 puszka mleczka kokosowego (300ml), 1 papryczka chilli, 3 ząbki czosnku
1 gałązka selera naciowego, 1 łyżka pasty curry, 1 łyżeczka soli i pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania:
Do garnka z rozgrzaną oliwą (2 łyżki) wrzucamy pokrojony czosnek, chili oraz seler naciowy. Na końcu dodajemy pastę curry i mieszamy. Bataty kroimy w kostkę i dodajemy je na patelnie razem z mleczkiem kokosowym. Aby rozcieńczyć zupę dodajemy również do pół szklanki wody. Całość gotujemy pod przykryciem aż bataty będą miękkie. Dodajemy łyżeczkę soli, pieprzu i kurkumy. Całość blendujemy. Smacznego!