28 gru Zupa dyniowa z dyni Musckat
Dziś przepis na rogrzewającą i bardzo unikatową zupę dyniową. Bogatą w karotenoidy i cudowne polifenole. Z pomarańczą żeby było ciekawiej.
Składniki:
- bulion około 3 litrów
- dynia Muscat (¼ dyni, czyli ok. 2 kg)
- skórka pomarańczowa starta z 1/3 pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- 1 duży batat
- słodka śmietanka 200 ml
- płaska łyżka miodu
- cynamon – pół łyżeczki !
- gałka muszkatołowa – szczypta !
- pieprz czarny mielony
- sól
- prażone pestki dyni
Wykonanie:
Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę, batat obieramy i podobnie kroimy. Obydwa warzywa zalewamy bulionem, dodajemy skórkę pomarańczową, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż dynia i batat będą miękkie. Wyłączamy grzanie i dodajemy miód, następnie wszystko blendujemy i zabielamy śmietanką.
Zupę podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni.
Uwaga:
Ostrożnie z ilością aromatycznych przypraw, starta skórka z pomarańczy, cynamon i gałka muszkatołowa w połączeniu z miodem dają zupie wspaniały smak i aromat, ale nie daj ich więcej, spróbuj gotową zupę i jeśli uznasz, że potrzeba ich więcej to możesz je jeszcze dodać.
Smacznego.
przepis z października 2020 r.