Zupa dyniowa z dyni Musckat
18983
post-template-default,single,single-post,postid-18983,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zupa dyniowa z dyni Musckat

Zupa dyniowa z dyni Musckat

Dziś przepis na rogrzewającą i bardzo unikatową zupę dyniową. Bogatą w karotenoidy i cudowne polifenole. Z pomarańczą żeby było ciekawiej.

Składniki:

  • bulion około 3 litrów
  • dynia Muscat (¼ dyni, czyli ok. 2 kg)
  • skórka pomarańczowa starta z 1/3 pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 duży batat
  • słodka śmietanka 200 ml
  • płaska łyżka miodu
  • cynamon – pół łyżeczki !
  • gałka muszkatołowa – szczypta !
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • prażone pestki dyni

 

Wykonanie:

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę, batat obieramy i podobnie kroimy.  Obydwa warzywa zalewamy bulionem, dodajemy skórkę pomarańczową, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż dynia i batat będą miękkie. Wyłączamy grzanie i dodajemy miód, następnie wszystko blendujemy i zabielamy śmietanką.

Zupę podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni.

Uwaga:

Ostrożnie z ilością aromatycznych przypraw, starta skórka z pomarańczy, cynamon i gałka muszkatołowa w połączeniu z miodem dają zupie wspaniały smak i aromat, ale nie daj ich więcej, spróbuj gotową zupę i jeśli uznasz, że potrzeba ich więcej to możesz je jeszcze dodać.

Smacznego.

 

przepis z października 2020 r.