29 gru Żółte curry z ciecierzycą i kurkumą
Pamiętacie może wpisy o dobroczynnym wpływie orientalnych przypraw? Dziś przygotowaliśmy przepis na żółte curry z ciecierzycą i kurkumą w wersji wegeteriańskiej i mięsnej. Czas przygotowania to ok. 60 minut, spróbujcie!
Składniki:
1 puszka ciecierzycy, pół pęczka pietruszki, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka kurkumy, 2 żółte papryki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 udka z kurczaka (opcjonalnie do wersji z mięsem), 1 papryczka chilli bez nasion, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 300 ml bulionu warzywnego, mały jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować pastę, która będzie podstawą naszego dania. W tym celu należy zblendować ze sobą: 1 cebulę, 1 paprykę, papryczkę chilli, 4 ząbki czosnku, pietruszkę, curry, kurkumę, sól, pieprz oraz łyżeczkę miodu. Następnie należy obrać kurczaka ze skóry i lekko przyrumienić na patelni, na 2 łyżkach oliwy. Na suchą patelnię wrzucić resztę pokrojonej cebuli, pokrojoną paprykę, dodać wody i gotować przez około 10 minut (Uwaga! Woda z patelni nie może wyparować, należy cały czas jej dolewać.). Następnie dodajemy 300 ml wywaru z warzyw, pastę, koncentrat oraz ciecierzycę, całość łączymy w jednolitą masę, mieszając łyżką. Do pasty dokładamy kurczaka, pamiętając o tym, aby był równomiernie obtoczony w paście. Całość gotuje się na średnim ogniu przez 40 minut. Danie najlepiej podawać z pietruszką, jogurtem naturalnym oraz ryżem. Smacznego!
Autor: Zespół Dietetica