Zobacz jak niewiele trzeba żeby pokryć zapotrzebowanie na błonnik na diecie bezglutenowej. cz 2
18730
post-template-default,single,single-post,postid-18730,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zobacz jak niewiele trzeba żeby pokryć zapotrzebowanie na błonnik na diecie bezglutenowej. cz 2

Zobacz jak niewiele trzeba żeby pokryć zapotrzebowanie na błonnik na diecie bezglutenowej. cz 2

Przedstawiam bardzo dobre źródła błonnika – siemię i chia. Zobacz ile musisz  odważyć, żeby pokryć zapotrzebowanie na błonnik.  Pamiętajmy o innych zdrowotnych właściwościach tych nasion- są zasobne w  tłuszcze witaminy i fitoskładniki.

Zobacz jak niewiele trzeba żeby pokryć zapotrzebowanie na błonnik na diecie bezglutenowej dla osoby dorosłej.

Zgodnie z polskimi normami  zalecana ilość błonnika dla osób dorosłych to 30-35 g dziennie.

100 g nasiona chia około 34 g  w porcji. Na zdjęciu 14 g

100 g siemienia (na zjęciu) zawiera około 30 g błonnika