14 gru Zła wiadomość dla keto maniaków – ilość tłuszczu w diecie jest skorelowana ze wzrostem ryzyka raka płuc!
Bardzo lubię formujące się z tłuszczu ciała ketonowe. Świetnie sprawdzają się w padaczce lekoopornej a także są bardzo obiecujące w terapii żywieniowej niektórych typów nowotworów.
Problem w tym, że duże spożycie tłuszczu nasyconego ( najlepszego źródła ketonów) może nieść za sobą negatywne konsekwencje. I o tym trzeba pisać niezależnie od swojej sympatii do tłuszczu i ciał ketonowych w szczególności
Opublikowana dosłownie parę dni temu praca nie daję żadnych złudzeń – duże spożycie tłuszczy nasyconych w diecie jest związane ze zwielokrotnieniem ryzyka rozwoju raka płuc.
Opublikowane wyniki metaanalizy objęły swoim zasięgiem wyniki prac kohortowych (duże grupy) mieszkańców Europy Azji i USA ( 10 badań kohortowych). Przeanalizowano wyniki od ponad miliona uczestników (1,445,850 osób).
I co uzyskano: Duże spożycie tłuszczu w diecie i /oraz tłuszczy nasyconych jest powiązane ze jednokrotnym wzrostem ryzyka raka płuc (HR, 1.07; P < .001). Mało to czy dużo? Cześć z Państwa powie …”A cóż to za ryzyko ?.. To tylko jednokrotny wzrost . …”
Dla mnie jednak to już bardzo poważny sygnał ostrzegawczy.
Dla kogo szczególnie? Dla osób u których dużemu spożyciu tłuszczu towarzyszy palenie tytoniu. Tu wartość ryzyka (oznaczona jako HR) rośnie jeszcze bardziej do średniej wartości 1,23 (HR, 1.23; P < .001).
Czyli te osoby, które jedzą dużo tłuszczu ale nie palą ( lub nigdy nie paliły i nie palą dalej) są w lepszej sytuacji niż te które jedzą dużo tłuszczu i palą.
Niestety duża ilość tłuszczu w diecie niesie zwiększenie ryzyka rozwoju raka płaskonabłonkowego (HR, 1.61; P < .001) i źle rokującego (na ogół) raka drobnokomórkowego (HR 1.40; P < .001)
Na koniec coś pocieszającego – wysokie spożycie tłuszczów nienasyconych obniża ryzyko rozwoju raka pluc niemalże jednokrotnie (HR, 0.92; 95; P = .02).
Co trzeba wiedzieć:
Co to są tłuszcze nasycone? to taki tłuszcz, który jest formie stałej w lodówce. Do takich tłuszczy należy masło, smalec, ale także roślinne tłuszcz kokosowy
Co to są tłuszcze nienasycone? to inaczej tłuszcze, które są płynne nawet w lodówce. Zwykle myślimy ze to tłuszcze roślinne – ale to zbyt duże uproszczenie . Wiele tłuszczy zwierzęcych zwiera tłuszcze nienasycone- np. tłuszcz rybi, smalec gęsi.
O czy trzeba pamiętać? że tłuszcze (każde) musza być dobrej jakości, o jak najmniejszej pozostałości środków uprawy roślin (glifosatu) i zanieczyszczeń z wody ( tłuszcze rybie)
Moje wątpliwości : tłuszczu na ogół nie jada się bez innych produktów. Zwykle to dodatek do czegoś. Pieczywa, mięsa, warzyw. A to co się je dodatkowo i w JAKICH ILOŚCIACH może mieć kluczowe znaczenie dla rozwoju wszystkich (niemalże) schorzeń.
No ale z cyfrą ponad miliona setów użytych do tych badań nie sposób dyskutować.
Zródło : J Clin Oncol. 2017 Jul 25:2017, Dietary Fat Intake and Lung Cancer Risk: A Pooled Analysis. Yang JJ1, at al. autor wpisu: prof Ewa Stachowska