Zła wiadomość dla keto maniaków - ilość tłuszczu w diecie jest skorelowana ze wzrostem ryzyka raka płuc! - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18604
post-template-default,single,single-post,postid-18604,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zła wiadomość dla keto maniaków – ilość tłuszczu w diecie jest skorelowana ze wzrostem ryzyka raka płuc!

Zła wiadomość dla keto maniaków – ilość tłuszczu w diecie jest skorelowana ze wzrostem ryzyka raka płuc!

Bardzo lubię formujące się z tłuszczu ciała ketonowe. Świetnie sprawdzają się w padaczce lekoopornej a także są bardzo obiecujące w terapii żywieniowej  niektórych typów nowotworów.

Problem w tym, że duże spożycie tłuszczu nasyconego ( najlepszego źródła ketonów) może nieść za sobą negatywne konsekwencje. I o tym trzeba pisać niezależnie od swojej sympatii do tłuszczu  i ciał ketonowych w szczególności

Opublikowana dosłownie parę dni temu praca nie daję żadnych złudzeń –  duże spożycie  tłuszczy nasyconych w diecie jest związane ze zwielokrotnieniem ryzyka rozwoju raka płuc.

Opublikowane wyniki metaanalizy objęły swoim zasięgiem wyniki prac kohortowych (duże grupy) mieszkańców Europy Azji i USA ( 10 badań kohortowych). Przeanalizowano wyniki od ponad miliona uczestników (1,445,850 osób).

I co uzyskano: Duże spożycie tłuszczu w diecie  i /oraz tłuszczy nasyconych jest powiązane ze jednokrotnym wzrostem ryzyka raka płuc (HR, 1.07; P < .001).  Mało to czy dużo? Cześć z Państwa powie …”A cóż to za ryzyko ?.. To tylko jednokrotny wzrost . …”

Dla mnie jednak to już bardzo poważny sygnał ostrzegawczy.

Dla kogo szczególnie? Dla osób u których dużemu spożyciu tłuszczu  towarzyszy palenie tytoniu. Tu wartość ryzyka (oznaczona jako HR) rośnie  jeszcze bardziej do średniej wartości 1,23 (HR, 1.23; P < .001).

Czyli te osoby, które jedzą dużo tłuszczu ale nie palą ( lub nigdy nie paliły i nie palą dalej) są w lepszej sytuacji niż te które jedzą dużo  tłuszczu  i palą.

Niestety duża ilość tłuszczu w diecie niesie  zwiększenie ryzyka rozwoju raka płaskonabłonkowego (HR, 1.61; P  < .001) i źle rokującego (na ogół) raka drobnokomórkowego (HR 1.40; P  < .001)

Na koniec coś pocieszającego – wysokie spożycie tłuszczów nienasyconych obniża ryzyko rozwoju raka pluc  niemalże jednokrotnie (HR, 0.92; 95; P  = .02).

 

Co trzeba wiedzieć:

Co to są tłuszcze nasycone? to taki tłuszcz, który jest formie stałej w lodówce. Do takich tłuszczy należy masło, smalec, ale także roślinne  tłuszcz kokosowy

Co to są tłuszcze nienasycone? to inaczej tłuszcze, które są płynne nawet w lodówce. Zwykle myślimy ze to tłuszcze roślinne – ale to zbyt duże uproszczenie . Wiele tłuszczy zwierzęcych zwiera tłuszcze nienasycone- np. tłuszcz rybi, smalec gęsi.

O czy trzeba pamiętać? że tłuszcze (każde) musza być dobrej jakości, o jak najmniejszej pozostałości środków uprawy roślin (glifosatu) i zanieczyszczeń z wody ( tłuszcze rybie)

Moje wątpliwości : tłuszczu na ogół nie jada się bez  innych produktów. Zwykle to dodatek do czegoś. Pieczywa, mięsa, warzyw. A to co się je dodatkowo i w JAKICH ILOŚCIACH może mieć kluczowe znaczenie dla rozwoju wszystkich (niemalże) schorzeń.

No ale z cyfrą ponad miliona setów użytych do tych badań nie sposób dyskutować.

Zródło : J Clin Oncol. 2017 Jul 25:2017, Dietary Fat Intake and Lung Cancer Risk: A Pooled Analysis.
Yang JJ1, at al. 
autor wpisu: 
prof Ewa Stachowska