Zgaga – jak sobie radzić za pomocą diety, suplementów i probiotyków?
18457
post-template-default,single,single-post,postid-18457,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zgaga – jak sobie radzić za pomocą diety, suplementów i probiotyków?

Zgaga – jak sobie radzić za pomocą diety, suplementów i probiotyków?

Sezon na zgagi rozpoczęty. Siła moich rodaków kupuje stacjach benzynowych „bezpieczne” leki na zgagę. Tymi lekami są niestety najczęściej  inhibitory pomy protonowej, które lekami bezpiecznymi NIE są. Wiedzą o tym lekarze, wiedzą dietetycy i dobrze żeby ta wiedza dotarła do „zwykłego” zjadacza chleba. Któremu od paru lat wmawia się, że może bezkarnie stosować te leki zamiast zdrowego rozsądku i umiaru w diecie. Chce również zaznaczyć, że problemy ze zgagą muszą skłonić do wizyty u lekarza, pamiętajcie że od tego zawsze i bezwzględnie zaczynamy swoją troskę o zdrowie. Nierozsądne jest leczenie się w internecie, a ja z całą mocą podkreślam że żadna porada dietetyczna NIE zastąpi konsultacji u lekarza. Może natomiast ja pięknie wesprzeć. Ja dziś chce napisać jakie są domowe sposoby na zgagę. Ale u mnie domowe, to te które były przebadane a wyniki opublikowano w literaturze medycznej. No to zaczynamy!

Jak to jest z inhibitorami pompy protonowej (PPI)? Są to leki, których przyjmowanie do niedawna było pod ścisłym nadzorem lekarza. Zapisywał lek na 6-8 tygodni. Trzeba było mieć receptę żeby kupić PPI w aptece.  Leki w fenomenalny sposób poprawiły byt pacjentów z chorobą wrzodową żołądka.

Ale każdy kij ma 2 końce. Bo PPI zostały skutecznie wyreklamowane dla osób ze zgagą poposiłkową. Czyli osób, które żywią się tym co sprawia im problem i czym żywić się nie powinni.

 

Jak do tego podchodzi przemysł? W sposób przynoszący profity przemysłowi- czyli jedz tak jak jadłeś a po posiłku sięgnij po lek  na zgagę. I już. Lek stał się dostępny, bez recepty, o każdej porze dnia i nocy można go kupić na stacjach benzynowych. I co najgorsze w opinii wielu osób PPI to lek BEZPIECZNY – bo gdyby nie był, byłby sprzedawany na receptę. Prawda? Nic bardziej mylnego.

 I tak, przewlekłe stosowanie PPI może doprowadzić do poważnego zaburzenia funkcjonowania mikrobioty jelitowej, które będzie się manifestowało bólami, zmianą rymu wypróżnień, wzdęciami, nadmierną produkcją gazów, zaburzeniami osi mózgowo jelitowej ( lekami / depresją). W skrajnie złym przypadku może doprowadzić do nadmiernej kolonizacji jelita cienkiego (SIBO) czyli schorzenia przewlekłego i bardzo przykrego dla pacjenta. Jak jest bardzo źle i ma się ogromnego pecha to stosowanie PPI może spowodować rozrost Clostridium difficile – i tu już zaczyna się walka o przeżycie.

Na 100 % możemy liczyć się także z niedoborami jakie powoduje przewlekłe stosowanie PPI. Są to:

Niedobory witaminy B12. 10 miesięczne użycie PPI zwiększa niedobory B 12 o 80%.

Witaminy D – American Geriatrics Society zaleca  stosowanie PPI przez więcej niż 8 tygodni w starszym wieku ( z wyjątkiem pacjentów wysokiego ryzyka), ze względu na potencjalne ryzyko utraty kości, złamań i ryzyka zakażenia Clostridium difficile.

Magnezu – Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków wydał ostrzeżenie, że długotrwałe stosowanie PPI może powodować niebezpiecznie niski poziom magnezu we krwi!

Czy możemy zastosować coś innego bardziej roślinnego i bezpiecznego? Tak ale najpierw musimy:

1.Iść do lekarza żeby zobaczył co z nami jest. Musi być postawiona diagnoza. To może zrobić WYŁACZNIE lekarz i nikt inny.

2.Wizyta u dietetyka, który mając diagnozę ułoży dietę dla np. refluksu który towarzyszy  zgadze. To dietetyk mając swoją wiedzę o żywieniu w różnych jednostkach chorobowych jest w stanie precyzyjnie dobrać składniki diety. Nie zrobi tego infuencer z internetu, terner osobisty ( choć często ich wiedza na temat żywienia jest ogromna) czy ciotka Marysia która od 20 lat ma zgagę – to domena dietetyka.

3.Można zastosować różne roślinnie wspomagacze – wybrać to co przynosi efekt. Na rynku mamy:

Fenole o działaniu antybakteryjnym np ekstrakt z jagód redukuje adhezję bakterii wywołującej zapalenie błony śluzowej żołądka (H. pylori) do mucyny i zapobiega nowotworzeniu.
Ekstrakty z malin, poziomki, czarnej porzeczki, borówki czarnej potencjalne działanie antybakteryjne w kierunku opornej na klarytomycynę H. pylori.  Kiedy przebadano 189 osób dorosłych z infekcją  H. pylori , każdy dostał   250 ml soku z jagód przez okres  90-dni. 14.46% pacjentów wykazało brak infekcji (negatywny wynik urea breath test) po 35 dniach. Połowa pacjentów po 90 dniach.

Miód (muanuka i klonowy) który charakteryzuje się wysoką osmomolarnością , niską wartością  pH,  wykazuje działanie działanie bakteriostatyczne. W grupie 150 pacjentów, którzy dostawali miód  1 x tygodniowo odnotowani zmniejszenie infekcji H pylori.

Laktoferyna – wykazuje zdolność chelatacji jonów żelaza co limituje rozrost bakterii; poprawa efektywności eradykacji z żołądka .

Izotiocjaniany – sok z kiszonej kapusty w medycynie naturalny sposób na  wspomaganie leczenia wrzodów żołądka, hamuje rozrost H. pylori
Warzywa krzyżowe- kalafior, brukiew, rzepak (!!), kapusta głowiasta, rzodkiewka. Działanie antynowotworowe – 16 lat obserwacji 18 tys osób

Sulforafany – najwyższa koncentracja w  brokułach (prekursor glukorarfan)  skutecznie hamuje rozrost H. pylori. 70 g/dziennie (zawierało  420 µmol  glukofarfanu) istotny spadek intensywności kolonizacji (potwierdzony testami oddechowymi oraz ilością antygenu skierowanego przeciw H. pylori w stolcu).

Tłuszcze – bogate w polifenole tłuszcze roślinne o przewadze tłuszczów n-3 > n-6 mają działanie bakteriostatyczne. Działają olej z pestek porzeczki (czarnej), olej z nasion marchwi, olej z pestek grapefruita, oliwa z oliwek (dziewicza). Oleje rybie (tylko pozbawione metali ciężkich i związków toksycznych)

Probiotyki – podane razem z eradykacją H . Pylori probiotyki nie tylko że nie zaburzały  eradykacji a skutecznie  zmniejszyły  ilość efektów ubocznych.
Dobrze jest spróbować eradykacji z jednoczesnym z podaniem prebiotyków i polifenoli z  czosnku , zielonej herbaty, lukrecji, ekstraktu z nasion winogron.  Fenomenalne są gotowane brokuły.

Jakie szczepy: Z dostępnych w Polsce probiotyków najlepiej udokumentowane działanie ma Sacchromyces  boulardii. U dzieci stosowanie probiotyków w leczeniu zakażenia H. pylori nie jest aktualnie zalecane.

Inne probiotyki stosowane na świecie podczas eradykacji to Lactobacillus GG i Lactobacillus plantarum 299V (zmniejsza dolegliwości bólowe)

Powodzenia życzę.

Photo by Khamkhor on Unsplash

Litaratura

Fahey JW,et al. Aliment Pharmacol Ther 2001; 15: 163-9

Bird JK, Murphy RA, et al.  (2017). Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9070655

Conzade R, et al. (2017). Nutrients. https://doi. org/10.3390/nu9121276
Maes ML, et al. (2017) Ther Adv Drug Saf 8(9):273–297
Out M, et al. (2018) J Diabetes Complicat 32(2):171–178

Gommers LM, Hoenderop JG, Bindels RJ, de Baaij JH (2016)
Hypomagnesemia in Type 2 diabetes: a vicious circle? Diabetes
65(1):3–13

Bischoff-Ferrari HA, et al. (2017) Statin use and 25-hydroxyvitamin D blood level response to vitamin D treatment of older adults. J Am Geriatr Soc 65(6):1267–1273

Jetté N, et al. (2011) Association of antiepileptic drugs with nontraumatic fractures: a population-based analysis. Arch Neurol 68:107–112
American Geriatrics Society 2015 Beers Criteria Update Expert Panel (2015) Updated beers criteria for potentially inappropriate medication use in older adults. J Am Geriatr Soc 63(11):2227–2246

Nohynek LJ et al. Nutr Cancer 2006; 54: 18-32.

Wang X, et al. J Med Microbiol 2001; 50: 430-5; Gastroenterology Review 2016; 11 (3)

Chatterjee A et al. Mol Cell Biochem 2004; 265:19-26.
Zhang L, et al. Helicobacter 2005; 10: 139-45.
! Boyanova L, et al. Diagn Microbiol Infect Dis 2015; 82: 85-6.
Moy KA, et al. Int J Cancer 2009; 125: 2652-9; ; 50: 430-5; Gastroenterology Review

Fahey JW, et al. Proc Natl Acad Sci U S A 2002; 99: 7610-5; Yanaka A,et al. Cancer Prev Res (Phila) 2009; 2: 353-60

Bergonzelli GE, et al. Antimicrob Agents Chemother 2003; 47:3240-6; Castro M, et al.. Helicobacter 2012; 17:305-11.

Szajewska H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Med. Prakt., 2017; 7-8: 19–37

Ducrotte et al., World J Gastroenterol. 2012 Aug 14;18(30):4012–8.

Ford et al., Am J Gastroenterol. 2014 Oct;109(10):1547-1561