29 lis Zgaga – jak sobie radzić za pomocą diety, suplementów i probiotyków?
Sezon na zgagi rozpoczęty. Siła moich rodaków kupuje stacjach benzynowych „bezpieczne” leki na zgagę. Tymi lekami są niestety najczęściej inhibitory pomy protonowej, które lekami bezpiecznymi NIE są. Wiedzą o tym lekarze, wiedzą dietetycy i dobrze żeby ta wiedza dotarła do „zwykłego” zjadacza chleba. Któremu od paru lat wmawia się, że może bezkarnie stosować te leki zamiast zdrowego rozsądku i umiaru w diecie. Chce również zaznaczyć, że problemy ze zgagą muszą skłonić do wizyty u lekarza, pamiętajcie że od tego zawsze i bezwzględnie zaczynamy swoją troskę o zdrowie. Nierozsądne jest leczenie się w internecie, a ja z całą mocą podkreślam że żadna porada dietetyczna NIE zastąpi konsultacji u lekarza. Może natomiast ja pięknie wesprzeć. Ja dziś chce napisać jakie są domowe sposoby na zgagę. Ale u mnie domowe, to te które były przebadane a wyniki opublikowano w literaturze medycznej. No to zaczynamy!
Jak to jest z inhibitorami pompy protonowej (PPI)? Są to leki, których przyjmowanie do niedawna było pod ścisłym nadzorem lekarza. Zapisywał lek na 6-8 tygodni. Trzeba było mieć receptę żeby kupić PPI w aptece. Leki w fenomenalny sposób poprawiły byt pacjentów z chorobą wrzodową żołądka.
Ale każdy kij ma 2 końce. Bo PPI zostały skutecznie wyreklamowane dla osób ze zgagą poposiłkową. Czyli osób, które żywią się tym co sprawia im problem i czym żywić się nie powinni.
Jak do tego podchodzi przemysł? W sposób przynoszący profity przemysłowi- czyli jedz tak jak jadłeś a po posiłku sięgnij po lek na zgagę. I już. Lek stał się dostępny, bez recepty, o każdej porze dnia i nocy można go kupić na stacjach benzynowych. I co najgorsze w opinii wielu osób PPI to lek BEZPIECZNY – bo gdyby nie był, byłby sprzedawany na receptę. Prawda? Nic bardziej mylnego.
I tak, przewlekłe stosowanie PPI może doprowadzić do poważnego zaburzenia funkcjonowania mikrobioty jelitowej, które będzie się manifestowało bólami, zmianą rymu wypróżnień, wzdęciami, nadmierną produkcją gazów, zaburzeniami osi mózgowo jelitowej ( lekami / depresją). W skrajnie złym przypadku może doprowadzić do nadmiernej kolonizacji jelita cienkiego (SIBO) czyli schorzenia przewlekłego i bardzo przykrego dla pacjenta. Jak jest bardzo źle i ma się ogromnego pecha to stosowanie PPI może spowodować rozrost Clostridium difficile – i tu już zaczyna się walka o przeżycie.
Na 100 % możemy liczyć się także z niedoborami jakie powoduje przewlekłe stosowanie PPI. Są to:
Niedobory witaminy B12. 10 miesięczne użycie PPI zwiększa niedobory B 12 o 80%.
Witaminy D – American Geriatrics Society zaleca stosowanie PPI przez więcej niż 8 tygodni w starszym wieku ( z wyjątkiem pacjentów wysokiego ryzyka), ze względu na potencjalne ryzyko utraty kości, złamań i ryzyka zakażenia Clostridium difficile.
Magnezu – Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków wydał ostrzeżenie, że długotrwałe stosowanie PPI może powodować niebezpiecznie niski poziom magnezu we krwi!
Czy możemy zastosować coś innego bardziej roślinnego i bezpiecznego? Tak ale najpierw musimy:
1.Iść do lekarza żeby zobaczył co z nami jest. Musi być postawiona diagnoza. To może zrobić WYŁACZNIE lekarz i nikt inny.
2.Wizyta u dietetyka, który mając diagnozę ułoży dietę dla np. refluksu który towarzyszy zgadze. To dietetyk mając swoją wiedzę o żywieniu w różnych jednostkach chorobowych jest w stanie precyzyjnie dobrać składniki diety. Nie zrobi tego infuencer z internetu, terner osobisty ( choć często ich wiedza na temat żywienia jest ogromna) czy ciotka Marysia która od 20 lat ma zgagę – to domena dietetyka.
3.Można zastosować różne roślinnie wspomagacze – wybrać to co przynosi efekt. Na rynku mamy:
Fenole o działaniu antybakteryjnym np ekstrakt z jagód redukuje adhezję bakterii wywołującej zapalenie błony śluzowej żołądka (H. pylori) do mucyny i zapobiega nowotworzeniu.
Ekstrakty z malin, poziomki, czarnej porzeczki, borówki czarnej potencjalne działanie antybakteryjne w kierunku opornej na klarytomycynę H. pylori. Kiedy przebadano 189 osób dorosłych z infekcją H. pylori , każdy dostał 250 ml soku z jagód przez okres 90-dni. 14.46% pacjentów wykazało brak infekcji (negatywny wynik urea breath test) po 35 dniach. Połowa pacjentów po 90 dniach.
Miód (muanuka i klonowy) który charakteryzuje się wysoką osmomolarnością , niską wartością pH, wykazuje działanie działanie bakteriostatyczne. W grupie 150 pacjentów, którzy dostawali miód 1 x tygodniowo odnotowani zmniejszenie infekcji H pylori.
Laktoferyna – wykazuje zdolność chelatacji jonów żelaza co limituje rozrost bakterii; poprawa efektywności eradykacji z żołądka .
Izotiocjaniany – sok z kiszonej kapusty w medycynie naturalny sposób na wspomaganie leczenia wrzodów żołądka, hamuje rozrost H. pylori
Warzywa krzyżowe- kalafior, brukiew, rzepak (!!), kapusta głowiasta, rzodkiewka. Działanie antynowotworowe – 16 lat obserwacji 18 tys osób
Sulforafany – najwyższa koncentracja w brokułach (prekursor glukorarfan) skutecznie hamuje rozrost H. pylori. 70 g/dziennie (zawierało 420 µmol glukofarfanu) istotny spadek intensywności kolonizacji (potwierdzony testami oddechowymi oraz ilością antygenu skierowanego przeciw H. pylori w stolcu).
Tłuszcze – bogate w polifenole tłuszcze roślinne o przewadze tłuszczów n-3 > n-6 mają działanie bakteriostatyczne. Działają olej z pestek porzeczki (czarnej), olej z nasion marchwi, olej z pestek grapefruita, oliwa z oliwek (dziewicza). Oleje rybie (tylko pozbawione metali ciężkich i związków toksycznych)
Probiotyki – podane razem z eradykacją H . Pylori probiotyki nie tylko że nie zaburzały eradykacji a skutecznie zmniejszyły ilość efektów ubocznych.
Dobrze jest spróbować eradykacji z jednoczesnym z podaniem prebiotyków i polifenoli z czosnku , zielonej herbaty, lukrecji, ekstraktu z nasion winogron. Fenomenalne są gotowane brokuły.
Jakie szczepy: Z dostępnych w Polsce probiotyków najlepiej udokumentowane działanie ma Sacchromyces boulardii. U dzieci stosowanie probiotyków w leczeniu zakażenia H. pylori nie jest aktualnie zalecane.
Inne probiotyki stosowane na świecie podczas eradykacji to Lactobacillus GG i Lactobacillus plantarum 299V (zmniejsza dolegliwości bólowe)
Powodzenia życzę.
Litaratura
Fahey JW,et al. Aliment Pharmacol Ther 2001; 15: 163-9
Bird JK, Murphy RA, et al. (2017). Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9070655
Conzade R, et al. (2017). Nutrients. https://doi. org/10.3390/nu9121276
Maes ML, et al. (2017) Ther Adv Drug Saf 8(9):273–297
Out M, et al. (2018) J Diabetes Complicat 32(2):171–178
Gommers LM, Hoenderop JG, Bindels RJ, de Baaij JH (2016)
Hypomagnesemia in Type 2 diabetes: a vicious circle? Diabetes
65(1):3–13
Bischoff-Ferrari HA, et al. (2017) Statin use and 25-hydroxyvitamin D blood level response to vitamin D treatment of older adults. J Am Geriatr Soc 65(6):1267–1273
Jetté N, et al. (2011) Association of antiepileptic drugs with nontraumatic fractures: a population-based analysis. Arch Neurol 68:107–112
American Geriatrics Society 2015 Beers Criteria Update Expert Panel (2015) Updated beers criteria for potentially inappropriate medication use in older adults. J Am Geriatr Soc 63(11):2227–2246
Nohynek LJ et al. Nutr Cancer 2006; 54: 18-32.
Wang X, et al. J Med Microbiol 2001; 50: 430-5; Gastroenterology Review 2016; 11 (3)
Chatterjee A et al. Mol Cell Biochem 2004; 265:19-26.
Zhang L, et al. Helicobacter 2005; 10: 139-45.
! Boyanova L, et al. Diagn Microbiol Infect Dis 2015; 82: 85-6.
Moy KA, et al. Int J Cancer 2009; 125: 2652-9; ; 50: 430-5; Gastroenterology Review
Fahey JW, et al. Proc Natl Acad Sci U S A 2002; 99: 7610-5; Yanaka A,et al. Cancer Prev Res (Phila) 2009; 2: 353-60
Bergonzelli GE, et al. Antimicrob Agents Chemother 2003; 47:3240-6; Castro M, et al.. Helicobacter 2012; 17:305-11.
Szajewska H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Med. Prakt., 2017; 7-8: 19–37
Ducrotte et al., World J Gastroenterol. 2012 Aug 14;18(30):4012–8.
Ford et al., Am J Gastroenterol. 2014 Oct;109(10):1547-1561