Zbyt niskie spożycie soli kuchennej może być groźne dla serca w tym samym stopniu jak jej nadmiar! - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18668
post-template-default,single,single-post,postid-18668,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zbyt niskie spożycie soli kuchennej może być groźne dla serca w tym samym stopniu jak jej nadmiar!

Zbyt niskie spożycie soli kuchennej może być groźne dla serca w tym samym stopniu jak jej nadmiar!

Czegoś podobnego dawno nie było! Właśnie w najbardziej prestiżowym czasopiśmie medycznym dokonuje się duża rewolucja dotycząca ilości sodu (soli kuchennej) w diecie. Całe pokolenia osób zajmujących się żywieniem ( w tym także autor tego wpisu) muszą rewidować swoje stanowisko dotyczące soli.

Autorzy przeanalizowali 133 118 przypadków chorych, mediana (wartość środkowa wieku badanych osób wyniosła  55 lat (zakres wieku (IQR 45–63). Badania objęły mieszkańców wielu  części świata –  z  49 krajów. Badania zrobiono w populacji osób z nadciśnieniem tętniczym i bez nadciśnienia. Badano wydalanie sodu z moczem (z 24 godzinnej zbiórki) a wyniki odniesiono do częstości śmierci oraz  pojawienia się chorób serca w ponad  133 tysięcznej grupie

Wnioski z badań są absolutnie przełomowe, ponieważ pokazują, że ograniczanie sodu na zapas nie tylko nie ma sensu – a wręcz może doprowadzić do udaru w tym samym stopniu co przesalanie!  

W  porównaniu z umiarkowanym spożyciem sodu 4–5 g/dziennie (8-10 g soli), wysokie spożycie sodu (powyżej 7 g sodu dziennie, 14 g soli) jest owiązane ze wzrostem ryzyka chorób krążenia i śmierci tylko w populacji osób z nadciśnieniem tętniczym . Natomiast redukcja spożycia sodu nie została potwierdzona jako działanie poprawiające funkcje serca i zmniejszająca ryzyko śmierci  u osób z normalnymi wartościami ciśnienia.

U  tych osób – z prawidłowym ciśnieniem krwi- zbyt niska ilość sodu w diecie (poniżej 3 g sodu czyli 6 g soli) jest związana ze wzrostem ryzyka rozwoju chorób krążenia i śmierci !

Autorzy podsumowują że obniżanie sodu w diecie powinno być nadal promowane jako cel dla zdrowia populacyjnego ale tylko u osób z nadciśnieniem tętniczym które dodatkowo spożywają zbyt dużo sodu (powyżej 7 g sodu dziennie).

zródło:  Lancet http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30467-6