Zapiekany kalafior w sosie beszamelowo-brokułowym z migdałami i świeżym tymiankiem - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19626
post-template-default,single,single-post,postid-19626,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zapiekany kalafior w sosie beszamelowo-brokułowym z migdałami i świeżym tymiankiem

Zapiekany kalafior w sosie beszamelowo-brokułowym z migdałami i świeżym tymiankiem

Dziś przedstawiamy pyszny przepis na bezglutenową zapiekankę z kalafiora i brokuła. Zapiekanka wygląda i smakuje świetnie, a wszystkie składniki znajdziecie w najbliższym sklepie. Spróbujcie sami!

Wersja dla wariantów o średniej lub niskiej wrażliwości na tłuszcze w teście Lipids Carbo i Lipids.

Składniki na 4 porcje:

2 ząbki czosnku, 20 g masła, 25 g mąki kukurydzianej, 0,5 l mleka 1,5%, świeży brokuł, 50 g twardego sera (np. cheddar), świeży kalafior, kilka gałązek świeżego tymianku, 25 g płatków migdałowych, 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Następnie w małym garnku należy rozpuścić masło i wsypać do niego pokrojony czosnek oraz mąkę i mieszać ok. 1 minuty. Masło musi się tylko roztopić, więc całość podgrzewamy na małym ogniu. Następnym krokiem jest powolne dodanie mleka, cały czas mieszając, do momentu otrzymania gładkiego, gęstego sosu. W osobnym garnku ugotuj brokuła, aż stanie się miękki i dodaj go do sosu. Całość zblenduj, a jeśli sos będzie za gęsty, dodaj trochę mleka i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec wymieszaj sos z połową startego sera. W naczyniu żaroodpornym ułóż różyczki z surowego kalafiora i polej go sosem (sos należy rozłożyć tak, aby pokrył całego kalafiora). Posyp zapiekankę resztą sera. Migdały pokrusz i wymieszaj z posiekanym tymiankiem oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek. Tak przygotowaną polewę rozłóż równomiernie na serze. Całość piecz bez przykrycia godzinę w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Smacznego!

Zdjęcie i przepis: Dominika Maciejewska