
29 gru Zapiekany kalafior w sosie beszamelowo-brokułowym z migdałami i świeżym tymiankiem
Dziś przedstawiamy pyszny przepis na bezglutenową zapiekankę z kalafiora i brokuła. Zapiekanka wygląda i smakuje świetnie, a wszystkie składniki znajdziecie w najbliższym sklepie. Spróbujcie sami!
Wersja dla wariantów o średniej lub niskiej wrażliwości na tłuszcze w teście Lipids Carbo i Lipids.
Składniki na 4 porcje:
2 ząbki czosnku, 20 g masła, 25 g mąki kukurydzianej, 0,5 l mleka 1,5%, świeży brokuł, 50 g twardego sera (np. cheddar), świeży kalafior, kilka gałązek świeżego tymianku, 25 g płatków migdałowych, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Następnie w małym garnku należy rozpuścić masło i wsypać do niego pokrojony czosnek oraz mąkę i mieszać ok. 1 minuty. Masło musi się tylko roztopić, więc całość podgrzewamy na małym ogniu. Następnym krokiem jest powolne dodanie mleka, cały czas mieszając, do momentu otrzymania gładkiego, gęstego sosu. W osobnym garnku ugotuj brokuła, aż stanie się miękki i dodaj go do sosu. Całość zblenduj, a jeśli sos będzie za gęsty, dodaj trochę mleka i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec wymieszaj sos z połową startego sera. W naczyniu żaroodpornym ułóż różyczki z surowego kalafiora i polej go sosem (sos należy rozłożyć tak, aby pokrył całego kalafiora). Posyp zapiekankę resztą sera. Migdały pokrusz i wymieszaj z posiekanym tymiankiem oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek. Tak przygotowaną polewę rozłóż równomiernie na serze. Całość piecz bez przykrycia godzinę w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Smacznego!
Zdjęcie i przepis: Dominika Maciejewska