Zapiekanka ziemniaczana z pastą curry i szpinakiem - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19606
post-template-default,single,single-post,postid-19606,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zapiekanka ziemniaczana z pastą curry i szpinakiem

Zapiekanka ziemniaczana z pastą curry i szpinakiem

Dziś przedstawiamy przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z pastą curry i szpinakiem. Przepis jest połączeniem polskiej kuchni oraz smaków wschodu. Jedna porcja to ok. 300 kcal, warto więc spróbować. To super propozycja dla osób mających problemy z metabolizowaniem tłuszczu (test Lipids carbo) i hiperhomocysteinemią. Oczywiście całość nie zawiera glutenu, za to proszę skontrolowac skład jogurtu!

Składniki (4 porcje):

– 1 cebula;

– 2 dojrzałe pomidory;

– pół pęczka świeżej natki pietruszki;

– 2 łyżki pasty curry yellow;

– oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek);

– 4 ząbki czosnku;

– 1-2 świeże papryczki chilli;

– 2 łyżeczki nasion kminu;

– 300 g mrożonego szpinaku;

– 1 kg ziemniaków;

– 6 łyżeczek jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Do malaksera wkładamy pokrojoną cebulę, pomidory, pietruszkę, pastę curry i miksujemy do połączenia składników. Uzyskaną masę przekładamy na głęboką patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek i smażymy około 5 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie kroimy ziemniaki na trzycentymetrową kostkę, dorzucamy je do wrzącego sosu i zalewamy wrzątkiem do połowy ich wysokości. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy na mniejszym ogniu około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy aromatyczną oliwę. Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany w plasterki czosnek , paprykę  oraz nasiona kminu. Smażymy, aż przyprawy się ładnie przyrumienią, po czym ściągamy je z ognia. Po upływie 15 minut zdejmuje pokrywkę z ziemniaków (ziemniaki muszą być jeszcze lekko twarde). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zwiększamy nieco ogień i powoli odparowujemy wodę z dania. W połowie odparowywania na patelnie dodajemy szpinak i smażymy aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Opcjonalnie można dodać również troszkę sera pleśniowego blue – pasuje idealnie!

Danie przekładamy do miseczek polewając jogurtem oraz oliwą z czosnkiem, papryką i kminkiem.

Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Dominika Maciejewska