
29 gru Zapiekanka ziemniaczana z pastą curry i szpinakiem
Dziś przedstawiamy przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z pastą curry i szpinakiem. Przepis jest połączeniem polskiej kuchni oraz smaków wschodu. Jedna porcja to ok. 300 kcal, warto więc spróbować. To super propozycja dla osób mających problemy z metabolizowaniem tłuszczu (test Lipids carbo) i hiperhomocysteinemią. Oczywiście całość nie zawiera glutenu, za to proszę skontrolowac skład jogurtu!
Składniki (4 porcje):
– 1 cebula;
– 2 dojrzałe pomidory;
– pół pęczka świeżej natki pietruszki;
– 2 łyżki pasty curry yellow;
– oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek);
– 4 ząbki czosnku;
– 1-2 świeże papryczki chilli;
– 2 łyżeczki nasion kminu;
– 300 g mrożonego szpinaku;
– 1 kg ziemniaków;
– 6 łyżeczek jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Do malaksera wkładamy pokrojoną cebulę, pomidory, pietruszkę, pastę curry i miksujemy do połączenia składników. Uzyskaną masę przekładamy na głęboką patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek i smażymy około 5 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie kroimy ziemniaki na trzycentymetrową kostkę, dorzucamy je do wrzącego sosu i zalewamy wrzątkiem do połowy ich wysokości. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy na mniejszym ogniu około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy aromatyczną oliwę. Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany w plasterki czosnek , paprykę oraz nasiona kminu. Smażymy, aż przyprawy się ładnie przyrumienią, po czym ściągamy je z ognia. Po upływie 15 minut zdejmuje pokrywkę z ziemniaków (ziemniaki muszą być jeszcze lekko twarde). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zwiększamy nieco ogień i powoli odparowujemy wodę z dania. W połowie odparowywania na patelnie dodajemy szpinak i smażymy aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Opcjonalnie można dodać również troszkę sera pleśniowego blue – pasuje idealnie!
Danie przekładamy do miseczek polewając jogurtem oraz oliwą z czosnkiem, papryką i kminkiem.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Dominika Maciejewska