Zapiekanka z łososiem i wędzonym twarogiem - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19134
post-template-default,single,single-post,postid-19134,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zapiekanka z łososiem i wędzonym twarogiem

Zapiekanka z łososiem i wędzonym twarogiem

Dziś przedstawiamy przepis na szybką i lekką zapiekankę, której czas przygotowania (bez pieczenia) to tylko 15 minut. Spróbujcie koniecznie!

Składniki: 1 brokuł, 100 g wędzonego łososia, 2 jajka, 1 średnia cukinia, połowa pora, pęczek szczypiorku, 100g wędzonego twarogu, 150g  serka do smarowania o smaku śmietankowym, sól pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania: Różyczki z brokuła blanszujemy i odcedzamy. Cukinie kroimy na półtalarki i podgrzewamy chwile na patelni. Pora kroimy na talarki, a szczypiorek drobno siekamy. Następnie układamy składniki w naczyniu żaroodpornym. Na początku wykładamy brokuła, następnie cukinie i pora a na końcu porwanego łososia. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy ser i serek oraz przyprawy, tak przygotowanym sosem polewamy łososia i warzywa. Całość pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Przygotowała dla Was

dr Dominika Maciejewska