29 gru Zapanuj nad homocysteiną z pieczonym kurczakiem w pesto z zielonych warzyw
Dzisiaj przedstawiamy przepis na pysznego kurczaka z pesto brokułowo-szpinakowym. Danie to jest szczególnie cenne dla tych osób, które mają podwyższone stężenie homocysteiny w organizmie, a tym samym wysokie stężenie cholesterolu we krwi.
Oczywiście w takiej sytuacji warto pomyśleć o wdrożeniu diety wegetariańskiej na jakiś czas. Sprawdzają się także tzw. zielone soki, wyciskane ze starannie umytych warzyw o zielonych liściach. Do tego obowiązkowo suplementacja witaminą B12. Po 2-3 tyg. można wprowadzić do diety powyższe danie.
O homocysteinie pisaliśmy już w poprzednich postach, aby znormalizować jej poziom należy zwiększyć podaż witaminy B12 oraz folianów. Witamina B12 znajduje się produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie i jajach. Dobrym źródłem folianów są z kolei m.in. soja, groszek, szpinak i brokuły. Należy jednak pamiętać, iż foliany nie są stabilne podczas obróbki związanej z przygotowaniem posiłków, dlatego aby dostarczyć ich maksymalną ilość, należy spożywać produkty świeże.
Składniki (4 porcje): paczka świeżego szpinaku, 1 świeży brokuł, 100g startego parmezanu, pęczek świeżej bazylii, łuskane ziarna słonecznika, 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny 500 g piersi z kurczaka, czosnek, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie płaty o grubości ok. 1 cm. Następnie wykonuje marynatę z 2 łyżek oliwy, wyciśniętego czosnku, soli oraz pieprzu. Kurczaka marynujemy w lodówce przez około 30 minut, a następnie pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do blendera wkładamy umyte świeże różyczki z brokuła, dodajemy 4 łyżki oliwy i blendujemy. Kiedy brokuł puści soki, dodajemy porcjami szpinak i bazylię (jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję, należy dodać trochę więcej oliwy). Kiedy całość będzie zmiksowana, wsypujemy starty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Na patelni prażymy słonecznik do momentu aż zbrązowieje, następnie dodajemy go do pesto. Całość dokładnie mieszany i przyprawiamy do smaku (czosnek, sól, pieprz).
Przepis i zdjęcia: Dominika Maciejewska