Zapanuj nad homocysteiną z pieczonym kurczakiem w pesto z zielonych warzyw
19670
post-template-default,single,single-post,postid-19670,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Zapanuj nad homocysteiną z pieczonym kurczakiem w pesto z zielonych warzyw

Zapanuj nad homocysteiną z pieczonym kurczakiem w pesto z zielonych warzyw

Dzisiaj przedstawiamy przepis na pysznego kurczaka z pesto brokułowo-szpinakowym. Danie to jest szczególnie cenne dla tych osób, które mają podwyższone stężenie homocysteiny w organizmie, a tym samym wysokie stężenie cholesterolu we krwi.

Oczywiście w takiej sytuacji warto pomyśleć o wdrożeniu diety wegetariańskiej na jakiś czas. Sprawdzają się także tzw. zielone soki, wyciskane ze starannie umytych warzyw o zielonych liściach. Do tego obowiązkowo suplementacja witaminą B12. Po 2-3 tyg. można wprowadzić do diety powyższe danie.

O homocysteinie pisaliśmy już w poprzednich postach, aby znormalizować jej poziom należy zwiększyć podaż witaminy B12 oraz folianów. Witamina B12 znajduje się produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie i jajach. Dobrym źródłem folianów są z kolei m.in. soja, groszek, szpinak i brokuły. Należy jednak pamiętać, iż foliany nie są stabilne podczas obróbki związanej z przygotowaniem posiłków, dlatego aby dostarczyć ich maksymalną ilość, należy spożywać produkty świeże.

Składniki (4 porcje): paczka świeżego szpinaku, 1 świeży brokuł, 100g startego parmezanu, pęczek świeżej bazylii, łuskane ziarna słonecznika, 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny 500 g piersi z kurczaka, czosnek, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie płaty o grubości ok. 1 cm. Następnie wykonuje marynatę z 2 łyżek oliwy, wyciśniętego czosnku, soli oraz pieprzu. Kurczaka marynujemy w lodówce przez około 30 minut, a następnie pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do blendera wkładamy umyte świeże różyczki z brokuła, dodajemy 4 łyżki oliwy i blendujemy. Kiedy brokuł puści soki, dodajemy porcjami szpinak i bazylię (jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję, należy dodać trochę więcej oliwy). Kiedy całość będzie zmiksowana, wsypujemy starty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Na patelni prażymy słonecznik do momentu aż zbrązowieje, następnie dodajemy go do pesto. Całość dokładnie mieszany i przyprawiamy do smaku (czosnek, sól, pieprz).

Przepis i zdjęcia: Dominika Maciejewska