Wytrawne smoothie dla dbających o prawidłowy poziom wolnych rodników w organizmie
17903
post-template-default,single,single-post,postid-17903,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Wytrawne smoothie dla dbających o prawidłowy poziom wolnych rodników w organizmie

Wytrawne smoothie dla dbających o prawidłowy poziom wolnych rodników w organizmie

W jednym z poprzednich wpisów mogliście czytać o właściwościach soku z granatu (Punica Granatum L). Zjadany wraz z pestkami stanowi jeden z najzdrowszych owoców jaki dała nam natura. Sprzężone trieny kwasu linolenowego (ClnA) stanowią dużą część tłuszczy tych nasion. A ich właściwości są na tyle niezwykłe że…zasłużyły na osobny wpis na tym blogu! Poznajcie niezywkłą pastę z bakłażana z dodatkiem soku i ziaren granatu. Pasta ma wyjątkowy smak i jest obowiązkowym daniem szanującego się świdomego obywatela!

Pasta z pieczonego bakłażana z granatem

Składniki:

2 średnie bakłażany, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek do natarcia bakłażanów, 1 pęczek świeżej natki pietruszki, 1 granat, sok z 1 cytryny,  2 łyżeczki sezamu, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bakłażany przekrajamy na pół i nacieramy solą i oliwą z oliwek. Każdą połówkę gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie bakłażany studzimy i obieramy ze skórki. Sezam prażymy na patelni. Miąższ wkładamy do blendera i miksujemy z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz uprażonym sezamem. Pastę przekładamy do miseczki i posypujemy garścią ziaren granatu. Z reszty granatu wyciskamy sok i polewamy pastę. Na koniec dodajemy posiekanej pietruszki. Smacznego!

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  żywienie  sportowiec