Wyjątkowe w smaku pączki bezglutenowe - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19435
post-template-default,single,single-post,postid-19435,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Wyjątkowe w smaku pączki bezglutenowe

Wyjątkowe w smaku pączki bezglutenowe

Te pączki są genialne. Pomimo że bezglutenowe, nie ustępują smakiem tradycyjnym pączkom glutenowym. Zrobione przez złote ręce Kamilki – osoby wyjątkowej i wielu talentów.

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki + 1 szklanka (schär MIX IT- uniwersalna mąka bezglutenowa do pieczenia)*
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 3-4 duże łyżki cukru
  • wanilia
  • 6 g drożdży suszonych lub 25g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka – może być mleko migdałowe choć nie było użyte w tym przepisie
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3/4 kieliszka spirytusu
  • 200 g sera twarogowego
  • 1 łyżeczka sody
  • marmolada do nadziewania
  • smalec (gęsi) lub olej kokosowy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie 

  1. Rozczyn drożdżowy przygotowujemy poprzez zmieszanie szklanki podgrzanego (lekko) mleka (możne próbować z migdałowym). Do mleka należy  dodać łyżkę cukru , skruszyć drożdże, wymieszać,
  2. W międzyczasie utrzeć 3 żółtka z cukrem i wanilią, dodać mąkę, resztę mleka, szczyptę soli, spirytus i wyrośnięty rozczyn.
  3. Wymieszać (widelcem  lub mikserem) ser z 2 jajkami i sodą, Powoli wyrobić ciasto, aby miało gładką konsystencję.
  4. Odstawić przykryte ciasto w ciepłe miejsce na 1 ½ h do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na podsypany mąką blat i wałkujemy bardzo delikatnie na grubość ok. 2 cm.
  6. Pączki wykrawać szklanką i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut, żeby pączki wyrosły.
  7. Tłuszcz powoli rozgrzewamy ( na małym ogniu w dosyć szerokim garnku). Ma on osiągnąć temperaturę ok. 180oC (temperaturę powinno się sprawdzić termometrem cukierniczym, albo włożyć kawałek ciasta do tłuszczu, jeśli pojawią się bąbelki wokół znaczy, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę).
  8. Kiedy pączki już wyrosną delikatnie wrzucać je na rozgrzany tłuszcz , tak żeby miały miejsce do pływania. Pączki powinny od razu wypłynąć i leciutko się rumienić (jeśli tłuszcz jest za zimny  tak się nie dzieje i wtedy trzeba jeszcze mocniej podgrzać tłuszcz).
  9. Pączki należy smażyć na rumiany kolor z każdej strony.  Oczywiście jeśli zaczną się robić bardzo ciemne trzeba wyciągnąć je wcześniej.  po wyjęciu sprawdzić czy pączki usmażyły się w środku, jeśli nie trzeba robić mniejsze pączki np. wykrawać literatką.
  10. Po usmażeniu wyciągnąć paczki na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe napełniać marmoladą przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką do nadziewania.

 

Pączki były inspirowane dwoma przepisami z

http://durszlak.pl/przepis/paczki–130?c=tag&t=paczki-bezglutenowe

http://durszlak.pl/przepis/bezglutenowe-paczki?c=tag&t=paczki-bezglutenowe