28 gru Wtórna nietolerancja laktozy – kto powinien wyeliminować cukier mleczny z posiłków? Czym zastąpić mleko? Przepis na świetne mleko bezlaktozowe.
Brak możliwości trawienia cukru mlecznego (laktozy) może mieć podłoże genetyczne (pierwotna nietolerancja) i może być nabyte (wtórna nietolerancja). Nie mylmy tych pojęć, bo choć dają podobne dolegliwości – nie oznaczają tego samego. Podobnie jak kobiety z rodziny Kardzaszian -niby wszystkie tak same, ale jak się im dobrze przyjrzeć- różne. Finalnie – działają tak samo- po dłuższym oglądaniu rozstrój gwarantowany! Czym jest więc wtórna nietolerancja laktozy?
Przyjrzyjmy się pierwotnej nietolerancji laktozy. Oznacza genetycznie uwarunkowany brak enzymu (laktazy), który rozkłada cukier (laktozę) w jelicie cienkim. Laktoza jest dwucukrem, który musi być rozszczepiony do cukrów prostych (glukozy i galaktozy). Obydwa cukry proste są wchłaniane w jelicie cienkim w przeciwieństwie do laktozy która nie jest wchłaniania ! Pozostając w jelicie prowokuje charakterystyczne objawy: wzdęcia i biegunki po upływie 0,5- 3 godzin od posiłku zawierającego cukier mleczny. Dla małego dziecka mogą być przyczyną niebezpiecznego odwodnienia.
W wieku młodzieńczym spada aktywność laktazy – wobec tego trawienie cukru mlecznego znacznie się pogarsza. Często pojawia się młodzieńcza nadwrażliwość na laktozę! Ale nadal, nie jest to wtórna nietolerancja.
Wtórna nietolerancja laktozy (WNL) pojawia się na skutek toczącej się choroby albo podjętego leczenia. Choroby, które obniżają aktywność laktazy i prowadzą do objawów nietolerancji to: przewlekłe zapalnie jelita, choroba Leśniewskiego Crona, wrzodziejące zapalnie jelita, celiakia nieceliakalna nadrważliwość na gluten, leczenie cytostatykami i RADIOTRAPIA.
Co robić gry pojawią dolegliwości? Stosujemy dietę dwa rozwiązania:
1.Jeśli chory dobrze toleruje białka mleka wprowadzamy produkty fermentowane. Uwaga fermentujemy sami i używamy dobrej jakości mleka. Zdecydowanie najlepsze jest kozie
2.Jeśli pojawią się objawy wrażliwości na białko mleka stosujemy mleka wegańskie
Przepis na wypróbowanie mleko- mleko migdałowe
Składniki : szklanka migdałów , woda.
Co potrzebujemy: blender
Jak przygotować mleko: zalewamy migdały na noc wodą. Rano obieramy je ze skórki blendujemy. Przesączamy przez gazę. Rozcieńczamy.
Tak samo robię mleko z siemienia lnianego, innych orzechów, soi. Jest pyszne .Polecam
warto przeczytać Nutrients. 2015 Aug 31;7(9):7285-97. doi: 10.3390/nu7095339.