Włoskie kotleciki z amarantusa, indyka i suszonych pomidorów - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19563
post-template-default,single,single-post,postid-19563,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Włoskie kotleciki z amarantusa, indyka i suszonych pomidorów

Włoskie kotleciki z amarantusa, indyka i suszonych pomidorów

Pamiętacie przepis na babeczki z czarnej czekolady i amarantusa? Dziś bezglutenowy amarantus w nieco ostrzejszej odsłonie – z dodatkiem indyka, suszonych pomidorów oraz aromatycznych przypraw. Zaletą kotlecików jest również to, że możemy je usmażyć nie dodając tłuszczu. Musicie spróbować!

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka (najlepiej samemu zmielić filety), 4 łyżki zimnej wody, 10 kawałków suszonych pomidorów, 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.

Sposób przygotowania:

Indyka należy zmielić wraz z suszonymi pomidorami. Kiedy mięso będzie gotowe, do miski dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy małe kotleciki o grubości ok. 1 cm i smażymy na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, bez dodatkowego tłuszczu.

​Autor: Zespół Dietetica