29 gru Włoskie kotleciki z amarantusa, indyka i suszonych pomidorów
Pamiętacie przepis na babeczki z czarnej czekolady i amarantusa? Dziś bezglutenowy amarantus w nieco ostrzejszej odsłonie – z dodatkiem indyka, suszonych pomidorów oraz aromatycznych przypraw. Zaletą kotlecików jest również to, że możemy je usmażyć nie dodając tłuszczu. Musicie spróbować!
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka (najlepiej samemu zmielić filety), 4 łyżki zimnej wody, 10 kawałków suszonych pomidorów, 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
Sposób przygotowania:
Indyka należy zmielić wraz z suszonymi pomidorami. Kiedy mięso będzie gotowe, do miski dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy małe kotleciki o grubości ok. 1 cm i smażymy na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, bez dodatkowego tłuszczu.
Autor: Zespół Dietetica