29 gru Wiosenne „czyszczenie magazynów”
Sprawdzony przepis na „czyszczenie magazynów” z zupą rybną bogatą w tłuszcze spalające tkankę tłuszczową. Propozycja „gluten free”.
Składniki:
1 większy szczupak, 2 litry wody, 4 kuleczki ziela angielskiego, 2 Liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 marchewki, pół pietruszki, 1/3 selera, 1 średnia cebula, 1 papryczka chilli, 2 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę tak, aby przykrywała szczupaka. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz cebulę. Należy gotować przez ok. 30 min, aby uzyskać mętny wywar z ryby. Następnie wywar przecedzamy. Szczupaka należy oddzielić od kręgosłupa, ale nie wybierać drobnych ości. Następnie otrzymane mięso zmielić dwukrotnie na maszynce o drobnych oczkach. W międzyczasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa i gotować w wywarze do miękkości. Papryczkę chilli oddzielić od pestek i pokroić w bardzo cienkie paseczki, gotować razem z warzywami. Do zmielonego mięsa dodać 2 jajka oraz ok. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, aby uformować pulpeciki. Do pulpecików dodajemy również nasze ulubione zioła, sól i pieprz. Następnie do gotującej się zupy dodać przygotowane pulpeciki i gotować jeszcze przez pół godziny. Na koniec można opcjonalnie dodać ryż, aby zupa była bardziej treściwa i doprawić ją wedle uznania.
Przepis: Dominika Maciejewska