Wiosenne „czyszczenie magazynów”
19682
post-template-default,single,single-post,postid-19682,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Wiosenne „czyszczenie magazynów”

Wiosenne „czyszczenie magazynów”

Sprawdzony przepis na „czyszczenie magazynów” z zupą rybną bogatą w tłuszcze spalające tkankę tłuszczową. Propozycja „gluten free”.

Składniki:

1 większy szczupak,  2 litry wody, 4 kuleczki ziela angielskiego, 2 Liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 marchewki, pół pietruszki, 1/3 selera, 1 średnia cebula, 1 papryczka chilli, 2 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać wodę tak, aby przykrywała szczupaka. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz cebulę. Należy gotować przez ok. 30 min, aby uzyskać mętny wywar z ryby. Następnie wywar przecedzamy. Szczupaka należy oddzielić od kręgosłupa, ale nie wybierać drobnych ości. Następnie otrzymane mięso zmielić dwukrotnie na maszynce o drobnych oczkach. W międzyczasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa i gotować w wywarze do miękkości. Papryczkę chilli oddzielić od pestek i pokroić w bardzo cienkie paseczki, gotować razem z warzywami. Do zmielonego mięsa dodać 2 jajka oraz ok. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, aby uformować pulpeciki. Do pulpecików dodajemy również nasze ulubione zioła, sól i pieprz.  Następnie do gotującej się zupy dodać przygotowane pulpeciki i gotować jeszcze przez pół godziny. Na koniec można opcjonalnie dodać ryż, aby zupa była bardziej treściwa i doprawić ją wedle uznania.

Przepis: Dominika Maciejewska