Wielkanocny niezbędnik bezglutenowca
19173
post-template-default,single,single-post,postid-19173,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Wielkanocny niezbędnik bezglutenowca

Wielkanocny niezbędnik bezglutenowca

Dzięki bardzo dobrym znajomościom –  dostaliśmy przepisy od szefowej oddziału szczecińskiego Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celikią o na Diecie Bezglutenowej czyli od Pani Jolanty Mellerheart. No i mamy w koszyczku parę niezbędnych i co najważniejsze sprawdzonych przepisów potraw wielkanocnych dla osób chorych na celiakię (czyli zawartośc glutenu w potrawie nie przekracza 20 ppm  w potrawie.

Mamy przepisy na:

1. białą kiełbasę

2. żurek

3. babę wielkanocną drożdżową

4. mazurek migdałowy

5. babkę z lukrem mailnowym

Ja na 100% będę gotować żur wg. przepisu Pani Joli no i stanę do wyzwania upiecznia drożdżowej baby.

Życzymy zespołowo wspaniałych  bezglutenowych Świąt dla naszych Czytelników!

Biała kiełbasa domowa

składniki:

  • 750 dkg wieprzowiny z łopatki,
  • 750 dkg wieprzowiny np. karkówki
  • sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku,
  • jelito naturalne cienkie

Chudą wieprzowinę pokroić w bardzo drobna kostkę, tłuściejszą zemleć w maszynce z sitkiem o drobnych otworach. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Połączyć obydwa mięsa, dodać wodę (ok. ¾ szklanki) dokładnie wyrobić, aż mięso całkowicie wchło­nie wodę i stanie się kleiste. Pod koniec dodać sól i przyprawy, odstawić na kilka godzin i nadziewać masą jelita, zwracając uwagę, aby nie pozostawały pęcherze powietrza. Kiełbasę obsuszyć przez dzień. Można ją spożywać po sparzeniu wrząca wodą przez ok. 20 min. Nadaje się również do pieczenia.

Żurek

składniki:

  • kiełbasa biała
  • kawałek wędzonki (boczek)
  • pęczek warzyw
  • 2-3 kromki chleba bezglutenowego (najlepiej na zakwasie)
  • tarty chrzan
  • kwaśna śmietana lub maślanka
  • 3 jaja na twardo
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek

 

W garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić białą kiełbasę oraz pokrojoną w kostkę wędzonkę, dołożyć obrane i pokrojone warzywa, rozdrobniony chleb, przyprawy, gotować około godziny. W tym czasie ugotować na twardo jajka, ostudzić i obrać. 2 łyżki chrzanu oraz łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić śmietaną lub maślanką wlać do zupy i zagotować, doprawić do smaku. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy, już nie gotować. Podawać udekorowany jajkiem, posypać zieloną pietruszką.

Wielkanocna babka drożdżowa

składniki:  

  • 500 g mieszanki bezglutenowej do wypieków
  • 150 ml mleka zwierzęcego/roślinnego
  • 4 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1/3 szklanki cukru/ksylitolu
  • 150 g masła/margaryny bezmlecznej
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki kremu orzechowo-kawowego lub orzechowego
  • polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej

W miseczce wymieszać połowę ciepłego mleka z drożdżami, dwoma łyżkami cukru i trzema łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn, mleko, roztopione masło i jajka. Wyrobić miękkie i lepiące ciasto. Dodać do niego morele, migdały i rodzynki. Odstawić pod przykryciem na 40-50 minut do wyrośnięcia. Dwie formy na babki wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Do wyrośniętego ciasta dodać krem czekoladowy i lekko wmieszać dłonią, przepuszczając przez palce tak, aby powstały smugi. Ciasto przełożyć do formy. Odstawić na około 35-45 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Studzić na kratce wyjęte z formy. Polać roztopioną polewą i udekorować suszonymi owocami i płatkami migdałów.

Mazurek

składniki:

  • 20 dkg zmielonych migdałów/orzechów arachidowych
  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki bułki tartej (bezglutenowej)
  • pół kostki masła

Zmielone migdały/orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i masłem, osobno ubić pianę z białek, połączyć składniki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temp. 160-170 oC przez 30-45 min.

Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kwaśnym dżemem lub marmoladą, na wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą bezglutenową, ozdobić według uznania: bakaliami, skórką pomarań­czową, płatkami migdałów.

Babka z lukrem malinowym

składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 5 jajek
  • 150 g miękkiego masła
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii

lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 maliny, mogą być mrożone
  • siekane migdały (opcjonalnie)

Formę na babkę natłuścić dokładnie masłem i posypać migdałami. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, proszkiem i sodą. Masło utrzeć na puch, dodać wanilię, a następnie po łyżce cukru. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wymieszać z mąką. Przełożyć do formy i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Cukier wymieszać z wodą i malinami i zmiksować blenderem. Świeże maliny można rozetrzeć łyżką.

Ciepłe ciasto polać lukrem i posypać migdałami.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA