Wielkanoc prawie bez tłuszczu - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19648
post-template-default,single,single-post,postid-19648,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Wielkanoc prawie bez tłuszczu

Wielkanoc prawie bez tłuszczu

Szynka z udźca indyka to wspaniały wybór dla osób dbających o zawartość tłuszczu w posiłkach.

Składniki:

  • 1 udziec z indyka (najlepiej z hodowli ekologicznej);
  • rękaw do pieczenia;
  • marynata: ok. 8 łyżek oleju, 5 ząbków czosnku, przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ziele angielskie, majeranek.

Wykonanie:

Z podanych składników przygotować marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Do miski wlać marynatę, włożyć mięso i natrzeć je marynatą. Miskę obłożyć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso umieścić w rękawie spożywczym (jeśli zostało trochę marynaty, to należy dodać ją do rękawa), umieścić w naczyniu żaroodpornym i upiec do miękkości w 200 stopniach C.

Metryczka:

100 g mięsa to ok. 170 kcal, 19 g białka, 10,5 g tłuszczu.

Autor przepisu: Maja Czerwińska – dietetyk

fot. by istolethetv from Hong Kong, China (trussed up  Uploaded by Fæ) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons