
29 gru Wielkanoc prawie bez tłuszczu
Szynka z udźca indyka to wspaniały wybór dla osób dbających o zawartość tłuszczu w posiłkach.
Składniki:
- 1 udziec z indyka (najlepiej z hodowli ekologicznej);
- rękaw do pieczenia;
- marynata: ok. 8 łyżek oleju, 5 ząbków czosnku, przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ziele angielskie, majeranek.
Wykonanie:
Z podanych składników przygotować marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Do miski wlać marynatę, włożyć mięso i natrzeć je marynatą. Miskę obłożyć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso umieścić w rękawie spożywczym (jeśli zostało trochę marynaty, to należy dodać ją do rękawa), umieścić w naczyniu żaroodpornym i upiec do miękkości w 200 stopniach C.
Metryczka:
100 g mięsa to ok. 170 kcal, 19 g białka, 10,5 g tłuszczu.
Autor przepisu: Maja Czerwińska – dietetyk
fot. by istolethetv from Hong Kong, China (trussed up Uploaded by Fæ) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons