Wege power – zupa soczewicowo-pomidorowa
19623
post-template-default,single,single-post,postid-19623,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Wege power – zupa soczewicowo-pomidorowa

Wege power – zupa soczewicowo-pomidorowa

Dziś absolutny hit dla aktywnych wegetarian i wegan. Łatwa i tania zupa soczewicowo-pomidorowa. Porcja (na zdjęciu 180g) to 15 g białka, 25 g węglowodanów i tylko 1,3 g tłuszczu.

Idealne rozwiązanie dla osób wrażliwych na tłuszcz (test Lipisd i Lipids Carbo). Spora zawartość błonnika w porcji (8,5 g) dostarczy fermentujących włókien, a te będą dbały o funkcjonowanie jelit.

Składniki:

  • soczewica zielona lub czerwona (500 g);
  • dwa duże pomidory;
  • dwie puszki pomidorów, najlepiej krojonych;
  • puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy);
  • średnia cebula;
  • trzy ząbki czosnku;
  • trzy łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego;
  • dwie łyżki suszonej mieszanki warzyw rosołowych albo dwie kostki warzywnego bulionu;
  • półtorej łyżki ostrej pasty węgierskiej gulaszowej lub paprykowej;
  • przyprawy: łyżeczka chili, łyżeczka cynamonu; łyżeczka czubricy zielonej, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka pieprzu czarnego; trzy łyżki słodkiej papryki;
  • łyżeczka soli lub inna ilość, wedle uznania.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać na drobno, a następnie podsmażyć w dużym garnku na oliwie, aż staną się rumiane. Dodać dwa pomidory pokrojone co najmniej na ćwiartki. Gdy warzywa się podduszą (pomidory zaczną puszczać sok), zalać warzywa wodą centymetr ponad ich powierzchnię, dodając mieszankę suszonych warzyw albo dwie szklanki bulionu warzywnego (wedle uznania). Gdy bulion zacznie wrzeć, należy dodać soczewicę i zalać ją taką ilością wody, by ponad składnikami powstały 2-3 cm płynu. Gdy soczewica zacznie mięknąć lub ilość wody ulegnie znacznemu zmniejszeniu, należy dodać pomidory z dwóch puszek oraz fasolę. Gdy płyn stanie się wrzący, należy dodać przyprawy, odpowiednią ilość węgierskiej pasty i sól w uznanych proporcjach. Teraz wystarczy tylko dac przyprawy i zamieszać – zupa jest gotowa*. Smacznego!

*Zupę można też gotować do czasu aż soczewica zupełnie rozmięknie. Powyższa propozycja zakłada jej pełną spoistość.

Autor: Zosia Stachowska