Wegańskie bezy bezglutenowe i bezlaktozowe - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19251
post-template-default,single,single-post,postid-19251,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Wegańskie bezy bezglutenowe i bezlaktozowe

Wegańskie bezy bezglutenowe i bezlaktozowe

Po dzisiejszej audycji z Tok fm wiem, że jestem obywatelem z lekka upośledzonym, bezmyślnie podążającym za modą na niejedzenie glutenu. Trochę jestem rozczarowana, bo uważałam że mój ulubiony redaktor w tym radio stara się być obiektywny.  Okazało się jednak, że czasami nie. Na pocieszenie idę zrobić bezę według przepisu Maji.  Dziś wyższa szkoła jazdy -beza wegańska . Bardzo, bardzo hipesterska i szpanerska. Ale smaczna.

Składniki:

woda z 1 puszki po ciecierzycy

80g cukru pudru* 70g ksylitolu

* wiórki kokosowe (u mnie 50g)

popping z amarantusa (ok. 30g)

Wykonanie: Schłodzoną wodę przelać do miski (ja dodatkowo lekko schłodziłam miskę i końcówki miksera) i ubijać na wysokich obrotach (końcówka jak do ubijania bezy). Ubijać do momentu gdy woda zacznie przypominać dobrze ubitą pianę z białek (trwa to znacznie dłużej niż ubijanie białek). Gdy woda będzie już ubita na sztywną pianę, dodać cukier puder i ksylitol, zmiksować i wmieszać pozostałe składniki. Gotowe bezy wyłożyć na papier do pieczenia i piec w 100st (z termoobiegiem) ok. 1h-1h 20min. *UWAGA! Bezy po upieczeniu z taką ilością cukru i ksylitolu nie będą wysuszone tak jak prawdziwe bezy- będą lekko ciągliwe a jeśli zostawimy je na ok. 12h w otwartym pojemniku to pochłoną wilgoć z powietrza i będą całkowicie miękkie (żeby przywrócić je do stanu pierwotnego czyli lekkiej ciągliwości trzeba je ponownie wysuszyć w 90st przez ok. 15-20min). Jeśli chcecie żeby bezy były suche i chrupiące dajcie sam cukier puder i to w ilości ok. 220g.