Walczysz z nadwagą? No to pewnie zainteresuje Cię ten wpis. Dotyczy bezpieczeństwa stosowania stewii - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18326
post-template-default,single,single-post,postid-18326,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Walczysz z nadwagą? No to pewnie zainteresuje Cię ten wpis. Dotyczy bezpieczeństwa stosowania stewii

Walczysz z nadwagą? No to pewnie zainteresuje Cię ten wpis. Dotyczy bezpieczeństwa stosowania stewii

Ograniczenie cukru w diecie jest zazwyczaj kluczowym elementem  przy redukcji  masy ciała. Czasem ciężko nam zrezygnować jednak ze „słodkiego smaku” wielu posiłków. W związku z tym, na rynku pojawiają się zamienniki cukru. Jest bezpieczna? Zapraszamy do lektury

Popularna stewia, czyli Stevia rebaudiana jest źródłem naturalnych związków słodzących, innych niż sacharoza. Stewia pochodzi z Ameryki Południowej i należy do rodziny astrowatych. Ekstrakty stewii cieszyły się w tamtych rejonach ogromną popularnością jako lek na cukrzycę. Prawdopodobny efekt tego działania jest związany ze zmniejszonym wchłanianiem glukozy w jelicie cienkim. Hipotezę tą wydają się potwierdzać liczne badania wykonane na hodowlach komórkowych oraz na zwierzętach. Dodatkowo zauważono, że aktywne biologiczne związki zawarte w stewii hamują proces glukoneogenezy, co skutkuje zmniejszeniem koncentracji glukozy krążącej we krwi. Coraz częściej możemy również spotkać pasty do zębów z dodatkiem stewii. Okazuje się, że w przeciwieństwie do sacharozy, która jest pożywką dla bakterii tworzących próchnicę, stewia hamuje ich rozwój i tym samym hamuje również rozwój próchnicy.

Najnowsze badania pokazują również, ze stewia pozwala wyrównać ciśnienie krwi oraz pomaga pozytywnie modulować układ immunologiczny.

Kontrowersje dotyczące stewii wynikają z obowiązującej do 1999 roku opinii Komitetu  Naukowego  ds.  Żywności (Scientific Committee for Food – SCF), uznano wtedy  stewiol  za  związek  genotoksyczny. W latach 2000-2009 komitet ekspertów z FAO/WHO dokonał podownej analizy badań i orzekł, że glikozydy stewiolowe nie wykazują toksyczności. Dziś stewia jest dopuszczona do obrotu jako dodatek do żywności E-960. Aby potwierdzić prozdrowotne właściwości oraz brak toksyczności stewii musimy poczekać na długofalowe badania, na dzień dzisiejszy wydaje się jednak że może ona częściowo zastąpić sacharozę w produktach spożywczych.

Źródło: Bugaj B i współ. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia Rebaudiana Bertoni