
29 lis Walczysz z nadwagą? No to pewnie zainteresuje Cię ten wpis. Dotyczy bezpieczeństwa stosowania stewii
Ograniczenie cukru w diecie jest zazwyczaj kluczowym elementem przy redukcji masy ciała. Czasem ciężko nam zrezygnować jednak ze „słodkiego smaku” wielu posiłków. W związku z tym, na rynku pojawiają się zamienniki cukru. Jest bezpieczna? Zapraszamy do lektury
Popularna stewia, czyli Stevia rebaudiana jest źródłem naturalnych związków słodzących, innych niż sacharoza. Stewia pochodzi z Ameryki Południowej i należy do rodziny astrowatych. Ekstrakty stewii cieszyły się w tamtych rejonach ogromną popularnością jako lek na cukrzycę. Prawdopodobny efekt tego działania jest związany ze zmniejszonym wchłanianiem glukozy w jelicie cienkim. Hipotezę tą wydają się potwierdzać liczne badania wykonane na hodowlach komórkowych oraz na zwierzętach. Dodatkowo zauważono, że aktywne biologiczne związki zawarte w stewii hamują proces glukoneogenezy, co skutkuje zmniejszeniem koncentracji glukozy krążącej we krwi. Coraz częściej możemy również spotkać pasty do zębów z dodatkiem stewii. Okazuje się, że w przeciwieństwie do sacharozy, która jest pożywką dla bakterii tworzących próchnicę, stewia hamuje ich rozwój i tym samym hamuje również rozwój próchnicy.
Najnowsze badania pokazują również, ze stewia pozwala wyrównać ciśnienie krwi oraz pomaga pozytywnie modulować układ immunologiczny.
Kontrowersje dotyczące stewii wynikają z obowiązującej do 1999 roku opinii Komitetu Naukowego ds. Żywności (Scientific Committee for Food – SCF), uznano wtedy stewiol za związek genotoksyczny. W latach 2000-2009 komitet ekspertów z FAO/WHO dokonał podownej analizy badań i orzekł, że glikozydy stewiolowe nie wykazują toksyczności. Dziś stewia jest dopuszczona do obrotu jako dodatek do żywności E-960. Aby potwierdzić prozdrowotne właściwości oraz brak toksyczności stewii musimy poczekać na długofalowe badania, na dzień dzisiejszy wydaje się jednak że może ona częściowo zastąpić sacharozę w produktach spożywczych.
Źródło: Bugaj B i współ. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia Rebaudiana Bertoni