28 gru W jaki sposób pożywienie wpływa na nasze geny?
Określone składniki diety, zwane nutrientami, mogą wpływać na nasz organizm wielotorowo. Pamiętać musimy, że nawet najprostszy posiłek to zwykle nie pojedynczy nutrient, a mieszanina wielu nutrietów o różnym działaniu. Jak działa pojedynczy nutrient?
Mocno upraszczając, jego działanie opiera się na zwiększaniu lub zmniejszaniu procesu syntezy białka (np. enzymatycznego). Nutrient może w swoim działaniu prowadzić do aktywacji fragmentu zapisu genetycznego (zwanego genem) i w konsekwencji do „zwiększenia” produkcji białka kodowanego przez ten gen. Wtedy obserwujemy zwiększenie jego zawartości w komórce. Może mieć też działanie przeciwstawne, prowadzące do zmniejszenia ilości białka w ustroju. Przykładem może być tzw. „wyciszanie ekspresji genów” przez produkty bogate w grupy metylowe (których źródłem jest kwas foliowy). To działanie prowadzi do hipermetylacji (zwiększonej metylacji), procesu odpowiedzialnego za wytworzenie i utrzymywanie odpowiedniej odrębności tkankowej oraz za zmniejszenie lub hamowanie syntezy białek.Dotychczasowe badania wskazują na to, że w ten sposób możemy zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych. Bardzo obiecujące badania trwają nad zastosowaniem żywności bogatej w foliany, do wyciszania ekspresji onkogenów i w konsekwencji do redukcji ryzyka chorób nowotworowych, czy „wyciszenia” ekspresji genów powiązanych z rozwojem otyłości.