Używasz słodzików? Zbadaj swoje jelita - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18051
post-template-default,single,single-post,postid-18051,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Używasz słodzików? Zbadaj swoje jelita

Używasz słodzików? Zbadaj swoje jelita

Wielu z nas, a szczególnie ci, którzy lubią słodycze, ale chcieliby wyglądać tak jakby ich nigdy nie jedli, stawia na słodziki. Te pozornie magiczne cząsteczki niosą ze sobą słodycz bez typowego obciążenia kalorycznego.

Miłośnicy takich „bezpiecznych” słodyczy pochłaniają ogromne ilości tych związków chemicznych, głownie aspartamu, sukralozy i sacharyny, które są wykorzystywane do słodzenia wielu produktów spożywczych.

Czy są bezpieczne? Długo wydawało się ze tak, lecz w zeszłym roku zespół izraelskich naukowców przedstawił druzgocące wyniki! Na podstawie badań na myszach doszli do wniosku, że spożycie sztucznych słodzików może prowadzić do otyłości i związanych z nią chorób. Nie było to pierwsze badanie z podobnymi wynikami. To jednak było wyjątkowe, gdyż po raz pierwszy wyraźnie pokazało mechanizm prowokowania otyłości przez słodziki. Wydaje się, że słodziki modyfikują populacje bakterii jelitowych, które sterują metabolizmem, w tym pomagają w przekształcaniu resztek pożywienia w energię i zapasy paliwa.

Musimy sobie uzmysłowić, że w naszych organizmach stopień wchłaniania i trawienia pokarmów nie zależy tylko od aktywności naszych enzymów (czyli informacji zapisanych na naszych genach), ale także od aktywności enzymów i genów bakterii jelitowych zasiedlających nasze jelita. Mamy w jelitach biliony mikroorganizmów, które zamieszkują nasze jelita. Nazywamy je mikrobiomem jelitowym. Wyniki uzyskane przez badaczy z Izraela wskazują, że sztuczne słodziki wzmagają wzrost populacji bakterii jelitowych, które skuteczniej pozyskują energię z naszego pożywienia i przekształcają je w tłuszcz. Innymi słowy – sztuczne słodziki mogą sprzyjać wzrostowi bakterii, które udostępniają nam więcej kalorii. Kalorii, które, kolokwialnie sprawę ujmując w sposób zarazem najbardziej nas przerażający, trafiają do naszych bioder, ud i brzucha!

Źródło: art. ER Shell, Scentific American 2015(5), 285.

Autor: Ewa Stachowska

fot. Michiel Hendryckx (Praca własna) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], Wikimedia Commons