Używasz folii aluminiowej do pieczenia i grillowania. Lepiej tego nie rób!
18646
post-template-default,single,single-post,postid-18646,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Używasz folii aluminiowej do pieczenia i grillowania. Lepiej tego nie rób!

Używasz folii aluminiowej do pieczenia i grillowania. Lepiej tego nie rób!

Pieczenie i  grillowanie potraw z użyciem folii aluminiowej jest powszechne. Ale czy bezpieczne?

Aluminium w naszym organizmie znalazł się w wyniku używania folii aluminiowej a także naczyń kuchennych: garnków, patelni, czy innych przyborów. Ale to właśnie z folii przenika najwięcej glinu (głównego składnika aluminium) do żywności.

Ludzki organizm ” radzi” sobie całkiem nieżle z usuwaniem (metabolizowaniem) niewielkich ilości glinu. Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła bezpieczną dzienną dawkę glinu na  40 mg/ kilogram masy ciała/ dzień. Zatem dla osoby która waży 60 kg dopuszczalna spożycie byłoby równie 2400 mg.

Wydaje, że bezpieczny poziom glinu jest bardzo wysoki. Niestety – większość z nas,  dostarcza  do organizmu codzienne o wiele większą ilość glinu.  W jaki sposób?

1. żywnością – jest on obecny w kukurydzy, żółtym serze, soli, ziołach, przyprawach i herbacie.

2. poprzez stosowanie leków zawierających glin – są to leki zobojętniające pH żołądka.

3. w antyperspirantach,

4. w wodzie pitnej – siarczan glinu jest stosowany jako koagulant w procesie oczyszczania wody pitnej.

Czy fakt kumulacji aluminum moze być groźny?

Wysokie stężenie glinu wykryto w mózgach pacjentów, którzy zmarli na  chorobę Alzheimera. Naukowcy zbadali społeczność osób starszych cierpiących na chorobę Alzheimera i stwierdzili, że może ona mieć związek z narażeniem na glin. Toksyczność glinu zauważono również w wielu innych chorobach, szczególnie tych które są związane z układem nerwowym.

Dlaczego folia jest na celowniku?

Folia aluminiowa w odróżnieniu do reszty przyborów kuchennych jest jednorazowa. W przypadku wielokrotnie używanych garnków, na dnie tworzy się utleniona warstwa ochronna (widać ją jako zmatowacenie) co zapobiega przed wnikaniem glinu w potrawę. Badania wykazały, że żywność przygotowywana z użyciem folii aluminiowej przekracza normy dopuszczalnego spożycia glinu.

Źródło:

Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2012 Aug;29(8):1322-33. doi: 10.1080/19440049.2012.688068. Epub 2012 Jun 1.

Meat Sci. 2006 Dec;74(4):644-7. doi: 10.1016/j.meatsci.2006.03.031. Epub 2006 Jul 11.

https://theconversation.com/why-you-shouldnt-wrap-your-food-in-aluminium-foil-before-cooking-it-57220.