19 gru Używasz folii aluminiowej do pieczenia i grillowania. Lepiej tego nie rób!
Pieczenie i grillowanie potraw z użyciem folii aluminiowej jest powszechne. Ale czy bezpieczne?
Aluminium w naszym organizmie znalazł się w wyniku używania folii aluminiowej a także naczyń kuchennych: garnków, patelni, czy innych przyborów. Ale to właśnie z folii przenika najwięcej glinu (głównego składnika aluminium) do żywności.
Ludzki organizm ” radzi” sobie całkiem nieżle z usuwaniem (metabolizowaniem) niewielkich ilości glinu. Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła bezpieczną dzienną dawkę glinu na 40 mg/ kilogram masy ciała/ dzień. Zatem dla osoby która waży 60 kg dopuszczalna spożycie byłoby równie 2400 mg.
Wydaje, że bezpieczny poziom glinu jest bardzo wysoki. Niestety – większość z nas, dostarcza do organizmu codzienne o wiele większą ilość glinu. W jaki sposób?
1. żywnością – jest on obecny w kukurydzy, żółtym serze, soli, ziołach, przyprawach i herbacie.
2. poprzez stosowanie leków zawierających glin – są to leki zobojętniające pH żołądka.
3. w antyperspirantach,
4. w wodzie pitnej – siarczan glinu jest stosowany jako koagulant w procesie oczyszczania wody pitnej.
Czy fakt kumulacji aluminum moze być groźny?
Wysokie stężenie glinu wykryto w mózgach pacjentów, którzy zmarli na chorobę Alzheimera. Naukowcy zbadali społeczność osób starszych cierpiących na chorobę Alzheimera i stwierdzili, że może ona mieć związek z narażeniem na glin. Toksyczność glinu zauważono również w wielu innych chorobach, szczególnie tych które są związane z układem nerwowym.
Dlaczego folia jest na celowniku?
Folia aluminiowa w odróżnieniu do reszty przyborów kuchennych jest jednorazowa. W przypadku wielokrotnie używanych garnków, na dnie tworzy się utleniona warstwa ochronna (widać ją jako zmatowacenie) co zapobiega przed wnikaniem glinu w potrawę. Badania wykazały, że żywność przygotowywana z użyciem folii aluminiowej przekracza normy dopuszczalnego spożycia glinu.
Źródło:
Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2012 Aug;29(8):1322-33. doi: 10.1080/19440049.2012.688068. Epub 2012 Jun 1.
Meat Sci. 2006 Dec;74(4):644-7. doi: 10.1016/j.meatsci.2006.03.031. Epub 2006 Jul 11.
https://theconversation.com/why-you-shouldnt-wrap-your-food-in-aluminium-foil-before-cooking-it-57220.