29 gru Użyteczna dla sportowca lista leków i składników żywności,które zmieniają kolor moczu
Posted at 19:20h
in żywienie w sporcie
Poniżej lista składników zmieniających kolor moczu, proszę zobaczyć na kolor moczu bo zjedzeniu buraka- powinien być żółty (intensywnie). Kolor czerwony świadczy o nieszczelnych jelitach.
Składnik żywności /lek | Kolor moczu | Czy istnieje test potwierdzający przyczynę zmiany koloru moczu |
Ibuprofen | Czerwony/czerwono brązowy | Brak specyficznych testów, u zawodnika sprawdź historię leczenia |
Antrachinony (w środkach ułatwiających wypróżnienie np. kruszyna) | Żółto brązowy | Brak specyficznych testów, u zawodnika sprawdź historię leczenia |
Suplementacja wit B2 (ryboflawiną) | Żółty | Brak specyficznych testów, u zawodnika sprawdź historię suplementacji/ leczenia |
Marchew | Żółto pomarańczowy | Ekstrakcja eterem (petroleum eter)/ sprawdź dzienniczek żywienia |
Preparaty z chlorofilem | Ńiebiesko zielony | Brak specyficznych testów)/ sprawdź dzienniczek żywienia |
Rabarbar | Żółto brązowy | Brak specyficznych testów)/ sprawdź dzienniczek żywienia |
Burak | Żółty | Brak specyficznych testów)/ sprawdź dzienniczek żywienia |
źródło: South Med. J 1988, 81, 837-41