29 gru Upały doskwierają ? A jeść trzeba. Proponujemy wege kotleciki z pysznym sosem
Dziś przedstawiamy przepis na lekkie kotleciki z kaszy jaglanej z sosem jogurtowo-czosnkowym. Taki obiad będzie idealy na panujące upały, spóbujcie!
Składniki: 2 torebki kaszy jaglanej, dwa jajka, 1 czerwona papryka, 6pieczarek, 0,5 łyżeczki kukrumy, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, pęczek pietruszki, sóli pierz do smaku, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki cukru, mały jogurt naturalny
Sposób przygotowania: Paprykę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w płaszczu wodnym na patelni. Pietruszkę siekamy. W czasie przygotowania warzyw gotujemy 2 woreczki kaszy jaglaneji odstawiamy ją do przestudzenia. Do kaszy dodajemy warzywa, jajka oraz przyprawy, wszystko mieszamy i formujemy kotleciki o grubościok 2 cm. Kotleciki wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy cukier, sól i pierz oraz wrzucamy czosnek, wszystko mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Smacznego